Илон Мъск се наигра, съдят го за мошеничество

Илон Мъск е лицето на Tesla и евентуалното му отстраняване от мениджърския пост ще бъде голям удар за компанията

Облаците над Илон Мъск и неговата компания за електромобили се сгъстиха неимоверно. Нашумялият предприемач бе даден на съд от Комисията по ценни книжа и борси (SEC) на САЩ, която настоява също за отстраняването му от поста главен изпълнителен директор на Tesla.

SEC обвинява Илон Мъск в мошеничество, във връзка с неговото заявление в Twitter, че планира да превърне Tesla от публична в частна компания. В подадения от Комисията съдебен иск фигурира и изискване Мъск да освободи заемания от него пост CEO на компанията.

През август регулаторът се зае да провери законността на туитовете на Мъск, които предизвикаха широк отзвук и нееднозначни коментари в индустрията и в средите на инвеститорите. Заключението на Комисията е, че миналия месец Илон Мъск е публикувал серия от лъжливи и заблуждаващи съобщения за приватизация на Tesla.

Илон Мъск е лицето на Tesla и евентуалното му отстраняване от мениджърския пост ще бъде голям удар за компанията, която продължава да работи на загуба, но има пазарна капитализация от 50 млрд. долара, най-вече заради доверието на част от инвеститорите в нейния лидер.

След новината от SEC, акциите на Tesla загубиха 12% от стойността си. Илон Мъск, от своя страна, коментира, че не е направил нищо нередно. По неговите думи, „необоснованото“ действие от страна на SEC го натъжава и разочарова.

Почтеността е най-важната ценност в живота ми и фактите ще покажат, че по никакъв начин не съм я компрометирал“, казва Мъск в специално изявление.

Коментари по темата: „Илон Мъск се наигра, съдят го за мошеничество”

добавете коментар...

  1. A Тесли в japan ?

    Tpъмп иcĸa пoвeчe aмepиĸaнcĸи ĸoли в Япoния.

    Ho нямa ĸoй дa ги ĸyпи

    Oт 3.2 млн. aвтoмoбилa, пpoдaдeни тaзи гoдинa в Япoния, caмo 0.3% ca aмepиĸaнcĸи, пo дaнни нa acoциaциитe нa aвтoмoбилнaтa индycтpия в Япoния.

    Зa paзлиĸa oт тoвa, япoнcĸитe мapĸи имaт пaзapeн дял oт oĸoлo 40% в CAЩ.

    Јеер нa Fіаt Сhrуѕlеr e нaй-гoлямaтa aмepиĸaнcĸa мapĸa в Япoния, пpoдaвaйĸи нaд 7000 бpoйĸи пpeз пъpвитe 8 мeceцa нa гoдинaтa, ĸaтo пpoдaжбитe мy нaдвишaвaт oбщитe нa ocтaнaлитe мapĸи oт CAЩ в cтpaнaтa.

    Fоrd Моtоr зaяви пpeз 2016 г., чe ce изтeгля oт aзиaтcĸaтa дъpжaвa, нapичaйĸи я нaй-зaтвopeният paзвит aвтoмoбилeн пaзap в cвeтa.

  2. Тесла

    Вече го съдят и онези които са купили акции при туита че ще е частна при $420 а реално нямало интерест за сваляне от борсата и след 5 дни падна с -30%.

  3. goog

    Белгийското министерство на отбраната внася жалба срещу Гугъл заради разпространяване на изображения на стратегически обекти, съобщиха местни медии

    Отбелязва се, че министерството по-рано е поискало от дружеството да намали резолюцията на изображения на две военновъздушни бази, в една от които се предполага, че се съхранява ядрено оръжие на САЩ. Сред посочените обекти са също петролните терминали на пристанището в Антверпен и двете белгийски атомни централи.

    Съобщава се, че Гугъл отказва да изпълни искането на министерството.

    Военните са установили, че въпросните спътникови снимки все още предлагат пълни подробности за стратегическите обекти и затова ще заведат жалба. Отбелязва се, че видимостта на подобни обекти във Франция вече е била намалена в картовото приложение на Гугъл.

  4. Еми

    То за него е по-добре да го изгонят така няма да има други бъдещи дела при фалита на Тесла.

Коментар