„Европейска нощ на учените“ в 340 града днес

„Европейска нощ на учените“ е посветена на популяризирането на науката и забавното учене

Инициативата „Европейска нощ на учените“ ще се проведе днес за 13-та поредна година, като в нея ще се включат над 340 града от 30 европейски страни, съобщиха организаторите.

Европейска нощ на учените“ е посветена на популяризирането на науката и забавното учене. Посетителите могат да видят как протича изследователската дейност по интерактивен начин. Така инициативата насърчава избора на научноизследователска кариера сред младите хора и техните родители.

Проектът, с който България се присъединява към общоевропейското събитие, е REFRESH, или „Разкажи, Експериментирай, Намери Учените Навсякъде около теб и Сподели“. Ръководител на проекта е Центърът за изследвания и анализи.

В България участие в събитието ще вземат 52 локации с над 50 хиляди посетители от 13 града, сред които София, Пловдив, Варна, Бургас, Плевен, Стара Загора, Благоевград, Рожен, Долна Митрополия и др.

Посетителите могат да се срещнат със специалисти, които работят върху проекти, свързани с превенцията на глобалното затопляне, глада и сушата; изобретяват устройства за хора с увреждания и улесняване на човешкия живот в космоса.

Европейска нощ на учените“ започва да се организира от 2005 г. – през септември. Всяка година стотици събития, посветени на Европейската нощ на учените, се провеждат едновременно във всички градове-участници. През 2017 г. в инициативата взимат участие над 1 милион граждани и над 21 хиляди изследователи.

Коментар