От центровете за данни се иска да правят повече с по-малко

Центровете за данни по целия свят изпитват затруднения от финансов характер, недостиг на капацитет и персонал. Това са изводите от доклад от проучване за състоянието на центровете за данни, извършено от Symantec. То обхваща 1600 компании от Европа, Среден изток и Африка.
Докладът разкрива, че поради глобалната икономическа криза, центровете за данни търсят начини да правят повече с по-малко. Изненадващо е обаче друго разкритие.
Оказва се, че в действителност бюджетите на центровете за данни са се увеличили. Половината от британските компании, взели участие в проучването, са отговорили, че за последните 12 месеца са получили увеличение на бюджетите.
Според Дарън Томсън, главен технически директор по управление на центрове за данни в Symantec за ЕМЕА, тези резултати са повлияни от времето, когато е проведено проучването – през септември и октомври 2008 г., т.е. преди да финансовата криза да достигне върха си. 
Той допълва: “Дори Gartner прогнозира, че ИТ бюджетите ще нараснат само между нула и половин процент през тази година, докато преди се увеличаваха годишно с 3% до 4%. Така че дори онези с най-скромните увеличения ще трябва да правят повече с по-малко”. 
Три четвърти от компаниите, взели участие в проучването, намират за все по-трудно да постигат нивата на обслужване, изисквани от фирмите-клиенти. Най-голямата им грижа е да намалят разходите. Следващите два важни критерия са комбинирани. Това са подобряване на времената на реакция и нивата на обслужване.
Инициативите, които се цитират най-често като средство за борба с разходите, са увеличаване на автоматизацията на рутинните задачи, комбинирано обучение на ИТ персонала и проекти за виртуализация на сървъри и консолидация.
Ако бюджетите за капиталовите разходи са ударени силно, но нивата на оперативните разходи останат недокоснати, тогава ще има възможност инвестициите за центровете за данни да се фокусират върху технология, която ще помогне да оперативните разходи да се намалят още повече през следващата година,” допълни Томсън. Но доставчиците ще трябва да работят много по-усилено, за да докажат, че инвестицията ще се върне.”
Проучването установи, че наред с виртуализацията на сървъри като ключова технология се явяват и архитектурите за йерархия на сториджа. Близо 40% от анкетираните споделят, че корпоративният приложен софтуер е увеличил изискванията за по-голям капацитет на центъра за данни. По 34% са посочили като гладни за капацитет уеб приложенията и софтуера за интелигентен бизнес анализ.    
Томсън смята, че по тази причина това, което преди бяха технологиите, които е хубаво да имаш, сега се превърна в технологии, които задължително трябва да имаш и то във все по-трудни финансови условия.
Въпросът с персонала също остава голям проблем за центровете данни, участвали в проучване. Над една трета от тях са съобщили, че работят с по-малко персонал, докато почти половината (45%) са отговорили, че е изключително трудно да се намерят квалифицирани кандидати. Според Томсън, това допълнително ще увеличи необходимостта от средства за автоматизация, както и от аутсорсинг.

Коментар