Intel обясни как ще се справи с дефицита на процесори

Пазарът на компютри се сблъсква напоследък с остър дефицит на интелски процесори. Не достигат чипове от някои серии, което е съпроводено и със сериозното им поскъпване – до 40%. Ситуацията е неясна и трудна за прогнозиране във времето.

За да успокои страстите, Intel разпространи писмо, което обяснява възникналия проблем и начините за преодоляване на дефицита. Компанията съобщава за нараснали продажби на CPU във всички сегменти – в частност, приходите от облачни продукти са се увеличили с 43% през първото полугодие.

Според официалната информация от Intel, именно увеличените продажби на CPU във всички сегменти са причина за възникналата ситуация с дефицита на процесори. За да реши проблема, Intel възнамерява да вложи 1 млрд. долара в разширяване на производствените си мощности в Орегон, Аризона, Ирландия и Израел.

Очаква се това да доведе до увеличаване на доставките на процесори, но от компанията не се ангажират с конкретни срокове. Според някои анализатори, на Intel ще са необходими две години, за да преодолее дефицита. Това означава, че ситуацията на пазара ще се запази – ще има недостиг и завишени цени на интелски CPU.

В допълнение, Intel коментира и друга наболяла тема – усвояването на 10-нанометровия технологичен процес, където компанията закъснява с графика. Сега Intel твърди, че ситуацията се подобрява и плановете за пускане на 10-нм процесори през следващата година остават в сила. Според анализатори, компанията може да изостане с 5-7 години в нанометрите от конкурентите.

Коментар