Илон Мъск се оттегля, но не съвсем, от управлението на Tesla

Илон Мъск може да запази поста си на главен изпълнителен директор на Tesla след споразумението със SEC

Малцина очакваха бързо развитие на случая с разследването на Илон Мъск за спекулативни твърдения относно бъдещето на управляваната от него компания за електромобили Tesla. Но развръзката е факт от края на миналата седмица.

Tesla и нейният мениджър се съгласиха с всички условия на Комисията по ценни книжа и борси (SEC) на САЩ, за да избегнат съдебните дела, които застрашават CEO-то и компанията с по-тежки наказания. И така, Илон Мъск се оттегля от поста председател на борда на директорите, за което му е даден 45-дневен срок.

Освен това Илон Мъск няма право да заема същия пост в продължение на три години. В същото време обаче той може да запази позицията си на главен изпълнителен директор на Tesla, така че в крайна сметка ще продължи да управлява компанията.

В допълнение, Tesla ще плати глоба в размер на 20 млн. долара, които ще бъдат разпределени сред пострадалите инвеститори по утвърден от съда процес. Tesla също така трябва да назначи двама независими директори в своя борд и да наеме адвокат за Илон Мъск, който ще следи за всички негови съобщения и изказвания, вкл. в Twitter.

SEC даде на съд Илон Мъск, заради серия от спекулативни съобщения в Twitter за приватизация на компанията. Американският финансов регулатор обяви, че публикациите са „фалшиви и подвеждащи“.

Когато на 7 август се появи съобщението на Илон Мъск, че компанията ще стане частна, при цена от 420 долара на акция, реакциите бяха разнообразни и бурни. Ала SEC нарече това чудо по друг начин: закононарушение.

Агенцията, създадена след провалите на фондовия пазар, довели до Голямата депресия, посочва, че публикациите на Мъск – особено твърдението му, че финансирането е вече обезпечено – са неверни и подвеждащи и са породили „значително объркване и смущение на пазара на акции на Tesla и в резултат на това са навредили на инвеститорите”.

По-специално, според Комисията, няма ангажимент от страна на Суверенния държавен инвестиционен фонд на Саудитска Арабия за закупуване на Tesla. Имало е само предварителни разговори, казва регулаторът. Невярно, според нея, е твърдението, че „финансирането е обезпечено”. Агенцията описва поведението на Мъск като „безразсъдно”.

SEC не се шегуваше с решението си – в допълнение към санкциите и възстановяването на „недобросъвестните печалби”, които Мъск може би е натрупал в резултат на временното поскъпване на акциите, вследствие на публикацията си, Агенцията поиска от съда да свали мениджъра от ръководния борд и директорския стол на Tesla и всяка друга компания, която издава акции.

От своя страна, бордът на Tesla заяви, че категорично стои зад ексцентричния си председател и главен изпълнителен директор. В крайна сметка обаче компанията се съгласи на извънсъдебно споразумение, приемайки условията на SEC, за да избегне по-тежки наказания и постоянен публичен дебат, който би бил в неин ущърб.

Коментари по темата: „Илон Мъск се оттегля, но не съвсем, от управлението на Tesla”

добавете коментар...

  1. trampolino

    в такъв случай за Тръмп трябват 10 адвокати за Twitter: ))

  2. Аман

    тва се вика да са осреш на метено.

Коментар