Обучават безплатно преподаватели по мрежи

Проект ще помогне на училищата в страната да предложат съвременно обучение по мрежови технологии

70 преподаватели по ИКТ ще бъдат обучени безплатно в рамките на програмата „Сиско мрежова академия“ от Българската асоциация на мрежовите академии (БАМА) в партньорство с Българската стопанска камара (БСК) през учебната 2018/2019 г.

Програмата предвижда също изграждане на двадесет Cicso академии в средните училища. 40 от преподавателите ще преминат курса IT Essentials, а 30 – CCNA R&S. От всяко училище се очаква да предложи по двама преподаватели за обучение по IT Essentials и един-двама за CCNA R&S.

При желание и с разрешение на директора, един преподавател може да премине и двете обучения. Обучението ще бъде онлайн, вкл. консултации, а в края на всеки курс се предвижда двудневно присъствено обучение с инструктор.

Обучението ще се проведе в рамките на учебната 2018/2019 г. от Cisco академията на БСК, а сертифицираните преподаватели ще могат да стартират обучението на ученици в техните училища през учебната 2019/2020 г.

Средствата за обучението се предоставят от Cisco (средната цена на обучаем в Cicso академиите в страната за курса CCNA e 1200 лв.), а всяко училище трябва да поеме командировъчните разходи за двата дни присъствено обучение на своите представители.

За курса по IT Essentials не е необходимо училищата да закупуват оборудване за практическите занятия, за които могат да се ползват стари компютри. За практическите занятия в рамките на курса по CCNA R&S може да се ползва симулаторът на практически устройства – Packet Tracer, който се предоставя безплатно от Cicso.

При интерес и финансова възможност, училищата могат да закупят реално оборудване с 80% отстъпка от цената, като крайната цена с отстъпката възлиза на около 5000 щ.д., уточниха от БСК.

Проектът ще помогне на училища в региони, в които не се предлага обучение по програмата „Сиско мрежова академия“ – като Видин, Монтана, Враца, Плевен, Силистра, Разград, Шумен, Стара Загора, Ямбол, Смолян, Благоевград, Хасково и др. – да предоставят на своите ученици едно съвременно и професионално разработено обучение.

В най-големите градове, освен в София, почти не се предлага в училищата такова обучение – например, в Пловдив само в едно училище има Cisco академия, а във Варна и Бургас няма нито едно.

Коментари по темата: „Обучават безплатно преподаватели по мрежи”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    Да, кажете “благодаря” на администраторите на сайта за ЛИПСА НА ЛИНК към версия 6 на CCNA R&S циско курс, който ще карат нашите преподаватели. Навън този курс е стандарт и без него никой няма да те вземе за ИТ администратор, техник или специалист. Освен ако не си програмист. За тях има други мрежови курсове.

  2. Тест

    Исках да пусна линк с курса CCNA на циско, но изглежда има филтър за постове с линкове. Сега с този пост ще го проверя това ;))

  3. Подарък

    За знаещите английски:
    “https://ccnav6.com/ccna-semester-3-v6-0-study-materials-labs-online-course.html”

Коментар