Глобален лидер отваря дейта център в София за $19 млн.

Компаниите у нас постоянно увеличават използването на ИТ и търсенето на услугите на Equinix нараства, посочи Здравко Николов, изпълнителен директор на Equinix в България

Водеща глобална компания за взаимосвързаност и центрове за данни, базирана в Калифорния, обяви днес, че ще открие втори дейта център у нас в началото на следващата година.

Струващият 19 млн. щатски долара International Business Exchange (IBX) център се изгражда в София от Equinix и е наречен SO2. Той ще подпомогне българските компании в процеса на дигитална трансформация на бизнеса, като им осигури взаимосвързаност с партньорите, лесно преминаване към облачни технологии и достъп до нови пазари по целия свят, съобщиха от компанията.

България е със стратегическо местоположение на Балканите и свързва Европейския съюз, Турция и Кавказкия регион, което обосновава новата инвестиция на Equinix. Дейта центърът SO2 в първата фаза от изграждането си ще предложи на клиентите около 350 шкафа за оборудване с възможност да се добавят 1100 в следващите фази.

Equinix вече обслужва над 100 компании в България и това ще е вторият център за данни на компанията в София. Сред клиентите са доставчици на облачни услуги, доставчици на мрежови услуги, големи корпорации и медийни компании – всички те използват глобалната платформа на Equinix за взаимосвързаност с 200 центъра за данни по целия свят.

IBX центърът за данни SO2 ще предложи сигурна среда за български и международни фирми, които искат да разширят бизнеса си към Източна Европа и Средния Изток. В допълнение, SO2 ще има и директна връзка с BIX (Bulgarian Internet Exchange).

Според глобалния индекс за взаимосвързаност – пазарно проучване, публикувано от Equinix, взаимосвързаността между корпорациите и доставчиците на облачни и ИТ услуги се очаква да расте с 98% на годишна база до 2021 г. Това се дължи на фирмите, които развиват нови дигитални услуги и мигрират съществуващи процеси и системи към външни облачни платформи.

Наблюдаваме силно търсене на услугите на Equinix в България, тъй като компаниите постоянно увеличават използването на информационни технологии в бизнеса си, за да вървят в крак с бързо развиващата се дигитална икономика“, заяви Здравко Николов, изпълнителен директор на Equinix в България.

По думите на Ерик Швартц, президент на Equinix в Европа, Близкия Изток и Африка, колокацията в центрове за данни осигурява много високо ниво на директна взаимосвързаност. Това дава възможност на корпорациите да реагират в реално време и да се приспособяват бързо към промените.

Вторият център за данни в София – SO2, ще предостави на българските и международните компании най-съвременни възможности за взаимосвързаност, с които те да увеличат бизнес производителността си и да подсигурят инициативите си за ИТ трансформация“, подчерта Швартц.

SO2 ще използва 100% зелена енергия – практика, наложена от първия център на Equinix в София, SO1, от 2016 г. насам. Equinix обяви през 2015 г., че се ангажира в глобален мащаб да използва 100% чиста и възобновяема енергия във всичките си подразделения.

Коментар