Google обжалва рекордната глоба на ЕС заради Android

Android доминира пазара на смартфоните с дял от 85,9% за миналата година

Google обяви, че обжалва най-голямата антитръстова глоба, налагана някога от ЕС. Тя e в размер на 4,34 милиарда евро – за злоупотреба, според регулатора, с господстващо положение на операционната система за мобилни устройства Android.

В електронно писмо до AFP говорителят на Google Ал Верни потвърди: „сега подадохме обжалването на решението на Европейската комисия за Android в Общия съд на Европейския съюз“.

В решението си от юли Брюксел обвини Google, че е използвал огромната популярност на операционната система Android сред смартфоните и таблетите, за да популяризира използването на собствената си търсачка и да изключи конкурентите си.

Еврокомисарят по конкуренцията Маргрет Вестагер изиска от Google „да сложи край на това поведение в рамките на 90 дни или да плати наказателни плащания“ в размер на до пет процента от средния си дневен оборот.

Google предоставя Android безплатно на производителите на смартфони и генерира голяма част от приходите си от продажбата на реклами, които се показват заедно с резултатите от търсенията. Вещагер обаче заяви, че Google е изключила конкурентите, принуждавайки големите производители на телефони да инсталират нейната търсачка и нейния браузър Google Chrome.

Според пазарните анализатори от Gartner, Android доминира пазара на смартфоните с дял от 85,9% за миналата година. За сравнение, 14% от пазара се пада на iOS на Apple.

Около 1,3 милиарда смартфони с Android са продадени по света миналата година – в сравнение с приблизително 215 милиона, работещи на iOS, и 1,5 милиона с други операционни системи, според изследователската фирма.

Коментар