Виетнам притиска ИТ гигантите със закон

Закон за киберсигурността във Виетнам ще повлияе силно върху дейността на големите интернет компании в страната

Виетнам се подготвя да въведе в действие нов закон за киберсигурността, който изисква от световните технологични компании да създават свои местни офиси и да съхраняват данни на местно ниво – независимо от молбите на Facebook, Google и други големи фирми да не въвежда такава норма, сочи правителствен документ, за който съобщи Ройтерс.

Виетнамските депутати одобриха новия закон през юни. Те отхвърлиха възраженията от страна на бизнес-общността, правозащитните групи и западните правителства, включително това на САЩ. Въпросните организации заявиха, че мярката ще подкопае икономическото развитие, дигиталните иновации и допълнително ще потисне политическото напрежение.

Google, Facebook и повечето други големи технологични компании се надяваха, че проектонаредбите за прилагането на закона ще смекчат разпоредбите, които ИТ гигантите смятат за най-нежелателни. Тези надежди обаче едва ли ще се реализират. Според документа, ИТ компаниите или ще влязат в конфронтация относно спазването на новата норма, или ще напуснат страната.

Новото проекторешение изисква компаниите, които предоставят набор от услуги, включително електронна поща, социални медии, видео, обмен на съобщения, е-банкиране и електронна търговия, да създават свои офиси във Виетнам, ако събират, анализират или обработват лични потребителски данни.

Дружествата също така ще трябва да съхраняват широк спектър от потребителски данни – вариращи от финансови отчети и биометрични данни до информация за етническа принадлежност и политически възгледи – в границите на Виетнам.

Facebook и Google, които са масово използвани в страната, нямат местни офиси, нито локални центрове за съхранение на данни. Те се възпротивиха на въпросното изискване за „локализация“.

Говори се и за други части от новия закон, които „укрепват правомощията на правителствените онлайн полицейски служби“. Налице са притеснения, че така новият закон ще улесни органите да изземват данни за клиентите и ще застраши местните служители с арести.

Коментари по темата: „Виетнам притиска ИТ гигантите със закон”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    Решението е просто фейсбоклука не е толкова жизнено важен и може и без него да се живее.

  2. Бай Хой

    Прави са кучеядците. Откъде накъде данните на целия свят ще се съхраняват в САЩ? Ние плащаме същите, че дори и по-високи цени за американските услуги и продукти, а всичките ни данни са под контрола на американското правителство, скрито зад паравана на американските корпорации.

Коментар