Volvo разработва AI компютър съвместно с Nvidia

Бъдещите автомобили на Volvo Cars ще използват изкуствен интелект

Компютър с изкуствен интелект за следващото си поколение автомобили подготвя шведската компания Volvo съвместно с AI разработчика Nvidia. Базиран на технология Nvidia Drive AGX Xavier, компютърът ще позволи на Volvo Cars да имплементира AI в бъдещата си автомобилна платформа Scalable Product Architecture 2 (SPA 2).

Миналата година Volvo и Nvidia стартираха съвместна разработка на системи и софтуер за полуавтономни автомобили. Новата технология ще се възползва от постиженията на Nvidia в областта на изкуствения интелект и ще позволи на Volvo Cars да предприеме следваща сериозна стъпка към внедряване на усъвършенствани системи за подпомагане на водача и опции за персонализация в автомобила.

Първият автомобил с новата компютърна система ще се появи в началото на следващото десетилетие, съобщиха от Volvo. Добавяйки възможностите за 360-градусово възприятие и система за мониторинг, иновацията ще позволи на Volvo Cars да представи безопасно напълно автономни автомобили.

Бъдещата SPA 2 платформа е следващото поколение на популярната SPA платформа, която е в основата на сериите 90 и 60 на Volvo, представени през последните няколко години и допринесли за големия оперативен и финансов обрат в компанията от 2010 г. насам.

SPA 2 ще вземе от настоящите предимства на платформата, добавяйки следващо поколение технологии, свързани с електрификацията, свързаността и автономното управление. Volvo Cars развива стратегически взаимоотношения с трети страни, за да ускори процеса по въвеждане на нови технологии в автомобилната индустрия, подчертаха от компанията.

Коментар