Кауфланд черпи ИТ идеи от българско състезание

Решения от състезанието Datathon могат да се приложат в бизнеса на Кауфланд по цял свят, сподели Пенчо Добрев (вдясно), анализатор на данни в Kaufland IT HUB

В рамките на 48 часа над 140 участници от 11 страни на няколко континента експериментираха с данни, достъпни само вътрешно във водещи компании, в глобалното състезание Datathon, организирано у нас от Data Science Society.

Участниците в състезанието за анализ на данни с помощта на машинно обучение се допитваха до 30 световно признати ментори и експерти от Австрия, Индия, Португалия, Малайзия, България, Германия, Хърватска и Катар. Победител в надпреварата стана малайзийският отбор Cads cradle, който представи решение на казус, зададен от централата на Кауфланд в Германия, в сферата на интернет на нещата (IoT).

Ментори от Kaufland IT HUB – звеното на международната верига магазини за разработка на приложения, подпомагаше всички участници, работещи по казуса. Конкретната задача предизвика участниците да открият начин, по който могат да бъдат предвидени неизправности в мотокарите. За целта им бяха предоставени данни с реални анализи, които те да ползват при прилагането на своя подход.

Подходът на отбора-победител се основава на използване на невронни мрежи и изкуствен интелект за предвиждане на повреди в машините през цялото време на тяхната експлоатация.

Cads cradle успяха да дадат решение и как да бъдат прочетени тези данни“, сподели Пенчо Добрев, анализатор на данни в Kaufland IT HUB. Той допълни, че решението може да бъде приложено в реалния бизнес на Кауфланд по цял свят, което означава в над 1200 хипермаркета в Европа, а скоро и в Австралия.

Това не е първият случай, в който Кауфланд прилага бизнес „кейсове“ от състезанието. Решение на отбор-участник от минало издание на Datathon впечатли менторите на компанията и вече се тества в централата в Германия. То е за разпознаване на плодовете и зеленчуците само по вида им, без да се налага клиентът да търси и избира от всички възможни предварително заложени продукти, като така се пести времето за пазаруване.

Коментар