Еко дейта център изсмуква въглерод от обработката на данни

Центровете за данни в глобален мащаб ще използват до 20% от световната енергия само след няколко години, което прави изграждането на енергийно-ефективни дейта центрове от решаващо значение.

Шведският разработчик EcoDataCenter се старае да прави точно това – дейта центрове, които са полезни за климата. Фирмата официално откри първия „въглеродно позитивен“ център за данни – във Фалун в централна Швеция, съобщи GreenTech.bg.

Центърът използва само „зелена“ електроенергия за своите дейности. Освен това той е интегриран с околната енергийна система, за да се използва генерираната от изчислителните дейности топлина. Тя се подава към местната топлофикационна мрежа.

През топлите месеци пък излишната енергия от топлофикационната мрежа се използва за захранване на чилърите за охлаждане на центъра за данни. Съоръжението ще има общ капацитет от 1,9 MW и ще бъде пуснато в експлоатация през есента на 2018 г.

Техническият дизайн на центъра за данни ще бъде изключително важен, тъй като той има огромно въздействие както върху околната среда, така и върху разходите, и ние виждаме много голям пазар за нашите технологии“, каза Ларс Шедин, главен изпълнителен директор на EcoDataCenter.

Непрекъснато нарастващата нужда от обработка на данни, особено на фона на навлизането на 5G мрежите, „интернет на нещата“ и изкуствения интелект, води до рязко повишаване на потреблението на енергия от центровете за данни по цял свят. Според Gartner, до 2020 г. ще има повече от 20 милиарда свързани устройства. Броят им, според някои коментатори, може да достигне до 100 милиарда до 2025 г.

Повечето от нас вероятно не си дават сметка какво влияние имат върху природата дигиталните занимания и забавления. „Естествено, един човек, гледащ видеоклип в интернет, има незначително въздействие,“ казва Ларс Шедин. „Но когато няколко милиона го правят няколко пъти, общото потребление на енергия е много голямо – нещо, което повечето от нас не разбират“, допълва той, цитирайки примера с видео-мегахита „Despacito“, който е гледан повече от 5 милиарда пъти в YouTube.

Гледането само на този видеоклип е изразходвало енергия, равна на 850 GWh. Ако започнем от факта, че се гледа навсякъде по света, разумно е да се приеме, че това, от своя страна, е свързано с емисии от приблизително 360 000 тона въглероден диоксид“, заключава изпълнителният директор на EcoDataCenter.

Коментар