ЕС разединен: да санкционира ли външните кибератаки?

Италия се противопостави на плановете на Европейския съюз да налага санкции на държавите, които извършват кибератаки срещу съюза или негови членове. Стъпката е в тон с призивите на Рим да се спре ескалацията на напрежението в отношенията с Русия, но може да отчужди Италия от съюзниците й в ЕС, отбелязва Ройтерс.

Санкциите имат за цел да засилят защитата на ЕС и отбраната срещу кибератаки, според евро-дипломати. В светлината на прожекторите е основно Русия, която в последните месеци бе обвинена за редица намеси в изборите в различни западни държави, както и за нарушения на сигурността, извършвани чрез електронни средства.

Италия обаче се противопостави на идеята за нов режим на санкции, сочи конфиденциален документ на ЕС, за който съобщи Ройтерс. Планът има широката подкрепа на държавите от ЕС, с изключение на Италия.

Срещу вижданията на Италия стои голямото мнозинство от държавите-членки на ЕС, които редовно подновяват режима на санкции срещу Москва след анексирането на региона на Крим в Украйна и продължаването на подкрепата за проруските сепаратистки бунтовници там.

Великобритания, Франция, Естония, Нидерландия, Румъния, Словакия, Латвия, Литва и Полша гласно настояват за въвеждане на санкции за кибер-атаките, сочи документът. Белгия, Финландия и Швеция подкрепят „постепенно реагиране” на бъдещи атаки, които биха могли да включват редица мерки преди санкциите, сочи документът.

„Отговорът на широкомащабните кибератаки от чуждестранни актьори, особено когато те са насочени към нашите избори, е от жизненоважно значение“, каза еврокомисарят по сигурността Юлиен Кинг, добавяйки, че санкциите трябва да се прилагат „където е уместно“.

Планът за санкции при кибератаки е насочен и към предотвратяване на виртуалните нападения от други играчи в глобалните кибер-войни – Китай и Северна Корея, посочиха дипломатите от ЕС.

Коментар