Walmart разкри подробности за блокчейн проекта си

Блокчейн ще помогне на хипермаркетите да избегнат проблемите с доставки на заразена храна

Наскоро Walmart поиска от своите доставчици на зеленолистни зеленчуци да използват блокчейн, за да осигурят „проследяване в реално време, от край до край, от фермата до масата“ на продуктите си. Така те ще „ускорят идентифицирането, изследването на салатите и реагирането при ситуации, свързани с безопасността на храните“.

Walmart очаква блокчейн системите да бъдат въведени в употреба до септември 2019, съобщи Ройтерс, позовавайки се на официално изявление на компанията.

В блог публикация Мат Смит от Walmart Communications оприличи блоковете информация при блокчейн на железопътните траверси и веригата на железопътния транспорт. „За да поставите траверс на земята, трябва да се постигне съгласие от строителния инженер, майстора и т.н.“, написа Смит.

След като траверсът е поставен на земята, железопътната линия се поставя отгоре. Сега представете си как се опитвате да премахнете и промените един от тези железопътни траверси. Не е толкова просто. Нито един траверс не може да се смени без спиране на влаковете, премахване на релсите, получаване на съгласие от строителния инженер и т.н. Плюс това, всеки може да види, че променяте железопътната линия. Затова е по-добре да сте сигурни, че сте прави. Има пълна отчетност и проследимост“, пояснява той.

Наскоро подобна стъпка предприе и Carrefour. По този начин компаниите се надяват да избегнат проблемите с доставки на заразена храна. В подобни ситуации е много важно да се знае коя храна откъде е доставена и кога.

Понастоящем е трудно за потребителите да узнаят откъде точно идва салатата, която купуват в магазина. Никоя от тях не си признава сама, казва Франк Ийнас, вицепрезидент по сигурността на храните в Walmart. „В бъдеще, използвайки технологията, клиентът ще може да сканира пакета на салатата и да знае със сигурност къде идва тя“.

Ийнас заяви, че понастоящем на екипа му са нужни седем дена, за да проследи откъде идва даден продукт – чрез традиционното водене на отчети хартиен носител, защото трябва да се свърже с доставчика, както и с компанията, която е внесла или изпратила продукта в дистрибуционния център на Walmart.

От друга страна, проследяването чрез блокчейн отнема само секунди. Това позволява на потребителите и търговците на дребно да реагират бързо.

Коментар