Русия се похвали с произведен в страната ноутбук

Aquarius Cmp NS565 има екран с дигонал 15,6 инча и поддържа резолюция 1366×768 пиксела

Руска компания показа първия ноутбук, произведен изцяло в страната. Това е моделът Aquarius Cmp NS565, който е признат официално за руско производство от Министерството на промишлеността и търговията.

Компанията-производител „Аквариус“ подчертава, че за първи път в историята руски ноутбук получава подобен сертификат от държавния регулатор. „Аквариус“ е доказала, че цялата документация е създадена от нейни специалисти, сглобяването е извършено в Русия, а на самия компютър е инсталиран руски софтуер.

Производителят разполага и с документи, които доказват руския произход на модулите оперативна памет PC4-UDIMM 1Rx16. Разбира се, в компютъра има и чужди компоненти, но „Аквариус“ изготвя дънните платки, модулите памет и компонентите за сигурност.

Aquarius Cmp NS565 стъпва на процесори Intel от 6-то и 7-мо поколение

Руснаците са създали също така собствен вариант на BIOS. С подобен продукт компанията и нейните партньори ще имат предимство при участие в държавни търгове за покупка на ИТ оборудване.

Aquarius Cmp NS565 има размери 379х265х35 мм и тежи 2,63 кг. Екранът с дигонал 15,6 инча поддържа резолюция 1366×768 пиксела, а клавиатурата е защитена от влага и има подсветка.

Ноутбукът разчита на процесори Intel от 6-то и 7-мо поколение – Celeron, Pentium или Core – и може да работи с операционни системи Windows 7, Windows 10 или Linux. Максималният обем на оперативната памет е 32GB.

Клавиатурата на Aquarius Cmp NS565 е защитена от влага и има подсветка

Предвидени са четири USB порта, вкл. реверсивен USB Type-C, както и HDMI, VGA и слот за карти памет. Конфигурацията включва още 2MP камера, гигабитов Ethernet, безжични модули Wi-Fi 802.11 b/g/n и Bluetooth 4.0, а някои версии позволяват инсталиране на LTE модул.

Батерията на лаптопа обезпечава до 5-6 часа автономна работа. Все още обаче производителят не е обявил цената на Aquarius Cmp NS565.

Коментари по темата: „Русия се похвали с произведен в страната ноутбук”

добавете коментар...

  1. Пич

    Пеев, смартфони Русия произвежда.

  2. Българин

    Следващата версия ще бъде с процесор Байкал.

  3. гост

    процесор интел ос винтел хахахахахахха

  4. :о)

    ШирАка страна рАднаЯ… мъчат се мъчат се ама друго освен Жигула не могат да произведат 🙂
    А и жигулито е крадено от Фиат 🙂

  5. Anonymous

    Важно е къде е проектиран – в случая е в русия. Кой производител на компютри може да се похвали със собствени компоненти? Нито един!

  6. ха

    Вече очаквам новина: В България е създаден първия български лаптоп. Последният е боядисан изцяло в България и затова е получил сертификата “изберете българското”.

  7. 123

    И кое е руското? Процесор, ОС – Linux, едва ли има и един руски компонент вътре, освен някой траф 🙂

  8. Огнян Пеев

    Скоро и смартфон в Русия ще произведат!

Коментар