Бунт на корейските таксиджии срещу споделените пътувания

Модерните услуги предизвикаха недоволство на таксиметровите шофьори (източник: CCO Public Domain)

Десетки хиляди южнокорейски таксиметрови шофьори проведоха мащабен протест днес в столицата Сеул, заявявайки, че услугата за споделени пътувания, която се готви да стартира в града, би застрашила прехраната им и работните места.

Протестът е най-новото предизвикателство за услугите за споделяне на на пътувания в Южна Корея. Страната е известна с едно от най-високите нива на разпространение на смартфони в света, а почти половината от населението на живее в Сеул и околностите на града.

Недоволството на таксиметровите шофьори и правителствените разпоредби в четвъртата по големина икономика в Азия затрудниха редица нови транспортни услуги, включително и тези на Uber Technologies и местни компании. На днешния протест недоволните таксиметрови водачи, носещи червени ленти през рамо, скандираха лозунги, размахваха флагове и табели, които гласяха: „Смажете индустрията, която смазва таксиметровата индустрия“.

„Те ще ни откраднат работата“, каза един от шофьорите по време на митинга, цитиран от Ройтерс. Според полицията, около 25 000 таксиметрови шофьори са участвали в шествието.

Във вторник Kakao Mobility – поделение на оператора на известно местно чат-приложение Kakao Corp. – започна да набира водачи за услугата си за споделени пътувания. През февруари фирмата придоби местния доставчик на услуги за споделено пътуване на име Luxi от Hyundai Motor. Услугата на Kakao ще среща шофьори, движещи се по дадени направления, и пътници, интересуващи се от пътувания в същата посока.

Фирмата заяви, че услугата й ще обслужва потребители само в пиковите часове, за да компенсира недостига на таксита в града. От своя страна, транспортното законодателство забранява използването на лични превозни средства за търговски цели, но позволява споделени пътувания в пиковите часове „за придвижване от и до работното място“.

Засега не е ясно кога точно ще стартира услугата. „Ще продължим дискусиите с таксиметровата индустрия, сродните организации и потребителите преди старта на услугата“, се казва в изявление на фирмата.

Протестът на таксиметровите шофьори допълва дилемата на правителството на Южна Корея, ориентирано към труда, след като безработицата в страната достигна осемгодишен пик през август.

„Правителството е в мъртва хватка“, коментира Ко Тае-бон, ръководител на изследванията в „Hi Investment & Securities“. „Ако продължават да се влачат с регулаторни промени, Южна Корея ще изостане от глобалния глобалния пазар за споделени пътувания“.

Коментари по темата: „Бунт на корейските таксиджии срещу споделените пътувания”

добавете коментар...

  1. Yo

    Да се бунтуват и срещу градския транспорт тогава. Само че като всеки е с кола, да видим как ще се придвижват такситата. Лудитски простотии.

Коментар