Оборудват с 13 млн.лв. квантовия център КВАЗАР

„Времето, в което живеем, и организацията на Европейския съюз изискват високи технологии, които да гарантират защитата на информацията“, заяви министърът на вътрешните работи Младен Маринов при откриване на центъра

Четири университета и три института на БАН създават първият в България и Европа Център за компетентност по квантова комуникация, интелигентни системи за сигурност и управление на риска, стана ясно днес на пресконференция в София по повод официалния старт на проекта КВАЗАР.

Дейността на центъра ще обедини авангардната тематика квантова комуникация, сензорика и управлението на риска чрез интелигентни системи за сигурност. Очаква се чрез експертизата на учените от осем водещи български университета и научни организации да бъде изграден обединен лабораторен комплекс от три интегрирани симулационни центъра на територията на София, Варна и Велико Търново. Допълнително звено към тях ще има и в гр. Габрово.

Центърът ще бъде оборудван с апаратура на стойност около 13 млн. лева. Това ще позволи през следващите поне 10 години да се провеждат висококачествени научни изследвания, да се разработват нови продукти и прототипи, в това число изкуствен интелект, роботи и предаване на информация по нетрадиционни канали, които да се използват при бедствени ситуации – тероризъм, атомни или ядрени аварии, земетресения и др.

Целта на научния екип ще бъде да създаде софтуер и роботизирани платформи, които да се използват в критична инфраструктура по вода, въздух и суша. Ако например възникне авария в АЕЦ или друго производствено предприятие и се получи изтичане на радиация или опасни вещества, чрез роботизираните платформи на КВАЗАР и на база специален софтуер ще може да се установи фактическата обстановка на мястото на аварията. Това ще е необходимо в случаите, когато човешка намеса на място е невъзможна.

За гарантиране сигурността предаваната информация до съответните длъжностни лица ще се криптира. Освен това роботизираната платформа ще определя и предава чрез интелигентен софтуер и друга информация, като например нива на радиацията, рискове за населението и т.н.

Различните системи на КВАЗАР ще могат да се прилагат във всякакви бедствени, критични или високо-рискови ситуации, вкл. земетресение, пожар, наводнения, защита на границата, тероризъм и др. Освен при бедствия, роботизираните платформи ще се използват и за защита на обществени места, като молове, площади, мостове, виадукти, язовири и т.н.

Времето, в което живеем, и организацията на Европейския съюз налагат все по- висок стандарт и необходимост от високи технологии, които да гарантират защита на информацията и иновации в сферата на сигурността“, заяви министърът на вътрешните работи Младен Маринов, който участва в откриването на центъра.

В научния проект участват Институтът по роботика, Институтът по металознание, Институтът за ядрени изследвания, Националният военен университет във Велико Търново, Висшето военоморско училище – гр. Варна, Софийският университет, Техническият университет в гр. Габрово и Сдружение „Съвременни летателни технологии“.

Коментари по темата: „Оборудват с 13 млн.лв. квантовия център КВАЗАР”

добавете коментар...

  1. viber

    За гарантиране сигурността предаваната информация до съответните длъжностни лица ще се криптира.

    Предадоха секретноста – ще се учат да ползват viber !

  2. Anonymous

    За гарантиране сигурността предаваната информация до съответните длъжностни лица ще се криптира.

    ***** ще гасят нещо си с лабораторен комплекс със симулацианен център ?

Коментар