„Спаси дете“ успешно филтрира интернет трафика

„NET 1“ се включи в инициативата за ефективно противодействие на детската онлайн порнография, подписвайки споразумение с МВР (снимка: МВР)

Още един телеком влиза в сътрудничество с МВР в борбата с киберпрестъпността. Министърът на вътрешните работи Младен Маринов и управителят на „NET 1“ Петър Ризов подписаха днес споразумение за съвместна работа в борбата с онлайн разпространението на материали, представляващи сексуална експлоатация на деца.

NET 1“ е поредният голям доставчик на интернет услуги в страната, който се включва в инициативата. В резултат на сътрудничеството между МВР и българските телекоми, вече над 70% от интернет трафика в България се филтрира, с цел ефективно противодействие на разпространението на сайтове, съдържащи порнографски материали с деца.

Партньорството на „НЕТ 1“ и МВР стартира в средата на октомври – обявен от ЕС за месец на „кибер сигурността“. В изпълнение на споразумението, телекомът вече използва системата „Спаси дете“, създадена по съвместен проект между правоохранителните власти на България (ГДБОП-МВР) и Норвегия през 2015 г.

През изминалите 3 години системата показва изключително високи резултати: филтрирани са над 3 000 000 заявки за посещения към повече от 30 000 интернет страници, обявени от списъка „Worst Of” на Интерпол, за страници с налично противоправно съдържание – материали с детска сексуална експлоатация.

През април т.г. антимафиотите от отдел „Киберпрестъпност“ към ГДБОП-МВР предоставиха безвъзмездно системата на своите колеги в Латвия. По силата на споразумения, сключени с най-големите доставчици на интернет услуги в Латвия, към момента над 50% от интернет трафика се филтрира за материали, съдържащи онлайн детска сексуална експлоатация.

Отдел „Киберпрестъпност“ на ГДБОП води преговори за предоставяне на свързаната с базите данни на Интерпол система „Спаси дете“ и на правоохранителните власти на Великобритания и Украйна.

Коментар