САЩ спряха тестове на безпилотен автобус

В понеделник Националната администрация по безопасност на движението по пътищата в САЩ нареди на Transdev North America незабавно да спре да транспортира ученици във Флорида в тестов безпилотен автобус, тъй като изпитанията може би поставят децата в „неприемлив“ риск.

Transdev вози ученици с безпилотен автобус EZ10 Generation II без водач в „Ранчо Бабкок“ – устойчив град, изграждан чрез най-модерни технологични системи в полза на екологосъобразния начин на живот. Той се намира в югозападната част на Флорида.

Според автомобилната администрация обаче, возенето на децата с безпилотен автобус е „незаконно и в нарушение на разрешението за временно изпитание“ на компанията, посочи агенцията, известна като NHTSA. „Иновациите не бива да се правят с цената на риск за обществената безопасност“, заяви заместник-администраторът Хайди Кинг, цитиран от Ройтерс.

По-късно същия ден компанията потвърди, че доброволно се е съгласила да прекрати изпитанието, което тя нарича „планиран шестседмичен пилотен проект“, с една седмица по-рано – „от уважение към NHTSA“. В писмена декларация Transdev заяви, че „малкият пилотен автобус работи безопасно, без никакви проблеми, в силно контролирана среда“.

Фирмата подчерта, че пилотното возило отговаря на изискванията на проекта за тестване и демонстрация, одобрен от NHTSA за възрастни и деца. Ръководството на компанията е категорично, че не е пожертван нито един аспект от безопасността в името на прогреса.

Още през август, в съобщение до медиите, Transdev съобщи, че започва обслужването на училищна автобусна линия с безпилотно превозно средство. Тогава фирмата нарече този случай „първи по рода си в света“.

Transdev поясни още, че автобусът за 12 души ще се движи по определен маршрут, с точно определени места на вземане на пътниците, ще има служител по сигурността на борда и ще развива максимална скорост от 13 км/ч.

Коментар