AMD EPYC задвижва облачни сървъри в Oracle Cloud

Сървърни системи на база AMD EPYC вече са налични в облачната инфраструктура на Oracle

Първите EPYC-базирани сървърни решения заработиха в инфраструктурата на облака Oracle Cloud, съобщи AMD по време на конференцията Oracle OpenWorld 2018 в Санта Клара, Калифорния.

Oracle става най-големият доставчик на публични облачни услуги с „Bare Metal“ (физическа) версия на сървъри с AMD EPYC процесори. При цена на наемане $0,03 на ядро на час, решението с EPYC е средно с до 66% по-евтино от общоцелевите сървърни решения, предлагани от конкуренцията, и е най-ценово-ефективното решение, достъпно в публичен „облак“, гласи официалното съобщение.

Със скорости над 269 GB/Sec, платформата AMD EPYC предлага най-високата пропускателна способност на работа с паметта от всяко сървърно решение в публичния облак. Заедно с повишената производителност, тези ценови предимства помагат на клиентите да извлекат максимална полза за своите „ИТ долари“ при преместване в облака”, коментира Клей Магуирк, старши вицепрезидент по разработката на софтуер в Oracle Cloud Infrastructure.

Освен „bare metal“ (физически към клиента) сървъри, AMD и Oracle обявиха едно-, дву-, четири- и осем-ядрени VM Shapes системи. Новото предложение се възползва от големия брой ядра, както и от пропускателната способност на връзката с паметта, входно-изходните възможности и разширените функции за сигурност, които идват с процесора AMD EPYC. Подобни системи са предназначени за най-разнообразни натоварвания в „облака“, но поддържат също така и приложенията на Oracle.

С 64 ядра на сървър и до 33% повече канали за паметта от сравнимите x86 машини, сървърното решение Standard E2 е особено подходящо за анализ на данни. В рамките на екосистемата Hadoop, AMD е изградила партньорства с много от водещите доставчици, сред които Cloudera, Hortonworks, MapR и Transwarp. При един пълен 10TB Terasort бенчмарк тест, решението на AMD демонстрира до 40% спестяване на разходите, в сравнение с други x86 сървърни системи.

При HPC системите високата пропускателна способност при работа с паметта на EPYC-базираните сървъри ги прави особено подходящи за приложения като метеорологични модели, модели в динамиката на флуидите, краш-анализ в производството на самолети и автомобили, търсенето и проучването на нефт и газ.

Така например, при моделирането с 14 милиона клетки на динамиката на флуидите на летателен апарат с помощта на 4 сървърни модула, базираната на EPYC процесори сървърна конфигурация е показала до 30% намаление на общите разходи, както и по-кратки времена за изпълнение на задачата.

Сървърните системи вече са налични в облачната инфраструктура на Oracle в региона Ийст-Ашбърн в САЩ, към края на октомври такива решения ще заработят в Лондон, а до края на годината и в други региони на Европа и САЩ.

Коментар