Евродепутат настоя да създадем агенция за киберсигурност

Петър Курумбашев се надява скоро да имаме централизирана структура, която да координира дейностите по киберсигурността

В много държави вече има национални агенции за киберсигурност, докато в България тази функция е разпределена между 4-5 места. Време е вече да създадем централизирана структура, призова евродепутатът Петър Курумбашев.

От една страна – имаме Държавна агенция „Електронно управление“; от друга – стои много добрата работа на ГДБОП. От трета страна – стои въпросът за защита на критичната инфраструктура, което е в компетенциите на ДАНС. Не на последно място – Министерство на отбраната с неговия киберотдел, който също има своите много важни функции“, коментира Петър Курумбашев на конференция за киберсигурност, организирана в София от Националната браншова организация за електрическа мобилност (ИКЕМ).

Крайно време е България също да има своя агенция за киберсигурност. Трябва да създадем такава централизирана структура, която да може да координира тази дейност“, призова евродепутатът от Групата на социалистите и демократите в Европейския парламент.

По думите на Курумбашев, в сферата на киберсигурността съществуват някои значителни проблеми – на европейско ниво това е егоизмът на държавите членки, които нямат голямо желание да обменят информация помежду си. На национално ниво пък стои проблемът с егоизма на отделните институции и служби за сигурност.

Те, според евродепутата, също не са особено ентусиазирани да говорят помежду си, тъй като данните се превърнаха в стока и никой няма желание да ги споделя. „Понякога това става доброволно, понякога пък става така, че до понеделник няма кой да съобщи за нещо, което се е случило в петък вечер“, посочи Курумбашев.

В повечето случаи обаче координацията е повече от задължителна – както например е при координирана кибератака, случваща се едновременно в няколко държави членки, подчерта той.

Надявам се скоро българската държава да има такава своя агенция. Има различни модели – във Франция и Сингапур, например, агенцията за киберсигурност е пряко подчинена на премиера; в Германия – на вътрешния министър. Предимството да бъде подчинена пряко на премиера, според мен, е, че когато подобен род информация се изисква от по-високо ниво, всички служби и институции ще трябва да работят заедно“, смята Курумбашев.

Българският евродепутат е докладчик в сянка по доклада на Европейския парламент за Европейската агенция за киберсигурност. Предложенията му са свързани именно с това тя да бъде по-силна, независима, с повече правомощия и отговорности.

Коментари по темата: „Евродепутат настоя да създадем агенция за киберсигурност”

добавете коментар...

  1. ха

    Така е, доста скъпо е да шпионираш 5-6 различни по организация структури докъде са стигнали. По-добре е всичко да е под един покрив, че и шпионирането да се улесни.

  2. Anonymous

    Супер мега агенция с първоначално 10 000 човека персонал ръководена от курумбаша.

Коментар