Два нови Ryzen Threadripper подобряват гейминга

Серията процесори Ryzen Threadripper WX се отличава с водещ в класа брой ядра

AMD обяви пазарната наличност на още два десктоп процесора AMD Ryzen Threadripper от 2-ро поколение. Това са моделите 2970WX с 24 ядра и 48 нишки и 2920X с 12 ядра и 24 нишки.

Серията Ryzen Threadripper WX се отличава с водещ в класа брой ядра, като чиповете са специално насочени към професионалистите, търсещи повече изчислителна мощност за най-тежките задачи.

На свой ред, серията Ryzen Threadripper X дава на ентусиасти, геймъри и стриймъри висока производителност с плавни геймърски изживявания, осигурени от по-високите базова и повишена (boost) тактова честота, в сравнение с предишното поколение чипове Threadripper.

AMD сравнява новите си чипове с Itnel Core i9-7960X и Core i7-7820X. Според компанията, 24-ядреният/48-нишков Ryzen Threadripper 2970WX и 12-ядреният/24-нишков Ryzen Threadripper 2920X предлагат с до 39% и 55% по-висока многонишкова производителност.

Ryzen Threadripper 2920X също така предлага едновременно 4K гейминг и 4K30 кодиране при скорост 40 000 Kbps, така че геймърите да могат плавно да стриймват своя геймплей. И двата процесора 2970WX и 2920X имат с до 32% по-висока производителност в рейтрейсинг и 60% по-бързо криптиране за създатели на съдържание, в сравнение съответно с Core i9-7960X и Core i7-7820X, твърди AMD.

Специално проектиран за процесори Ryzen Threadripper WX е ключовият нов софтуер Dynamic Local Mode (DLM), който оптимизира производителността на приложенията, като осигурява най-нуждаещите се нишки да получават винаги преференциално време върху ядрата с локална памет. Тази функция автоматично се конфигурира с изтегляне на AMD Ryzen Master на Ryzen Threadripper 2990WX или 2970WX базирани системи.

Без да е необходимо никакво действие от страна на потребителя, софтуерът Dynamic Local Mode :

  • Измерва CPU времето на активните нишки;
  • Класира активните нишки от най-много до най-малко нуждаещите се;
  • Автоматични мигрира най-нуждаещите се нишки към кристалите с достъп до локална памет;
  • Ускорява малко-нишковите и чувствителни към закъснения приложения без да компрометира силно много-нишковите задачи.

Когато е активиран, Dynamic Local Mode води до средно 15% допълнителна производителност за Ryzen Threadripper WX в отделни приложения, сред които бенчмарка SPECwpc и игри като PUBG, Far Cry 5 и Alien: Isolation. AMD също така планира да отвори характеристиката към повече потребители с включване на Dynamic Local Mode като пакет по подразбиране в бъдещите ъпдейти на драйверите на AMD чипсетите.

Цените на процесорите AMD Threadripper от второ поколение започват от 649 долара

Всички Ryzen Threadripper от 2-ро поколение се поддържат от пълноценна екосистема от нови дънни платки, както и от съществуващи X399 платформи с прост ъпдейт на BIOS-а – различни модели вече са налични от топ-производители като ASRock, ASUS, Gigabyte и MSI. За периода на коледните празници през 2018 г. тези производители предлагат промо пакети с цени на дъната, започващи от $199 при закупуване заедно с Ryzen Threadripper CPU.

И двата процесора Ryzen Threadripper 2970WX и 2920X са налични от днес в глобалните търговски вериги, като цените им започват от $649. Нови асемблирани системи се предлагат от глобалните партньори на AMD.

Коментар