SSD-та превземат 60% от новите компютри

До края на текущата година около 60% от новите персонални компютри ще имат полупроводникови дискове, оставяйки 40% за традиционните твърди дискове, сочат актуални данни на Western Digital.

SSD устройствата стават все по-достъпни, което повишава търсенето им. Според източници от индустрията, на които се позовава DigiTimes, цените на използваната в SSD-тата флаш памет NAND ще паднат с 50% през 2019 г., в сравнение със сегашните им стойности.

По-рано се появиха информации, че през следващата година цените на SSD-тата могат да паднат до 0,08 долара за един гигабайт. Поевтиняването се случва по няколко причини, вкл. увеличаване на производството, преход към технологии с по-плътно съхранение и високо ниво на конкуренция.

Western Digital, междувременно, възнамерява да отложи внедряването на ново оборудване и да съкрати производството с 10-15% през следващата година, в резултат на нарастващите продажби на SSD устройства.

Анализатори от DRAMeXchange смятат, че поевтиняването на SSD устройствата ще способства за увеличаване на дела им в ноутбуците до 50% през настоящата година, т.е. всеки втори нов лаптоп ще има твърдотелен диск.

Коментар