Топ учени и нобелисти: Брекзит ще съсипе науката

Десетки видни учени, сред които носители на Нобелова награда и други престижни научни отличия, предупредиха британския премиер Тереза Мей и ръководителя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, че научните изследвания в Европа ще пострадат сериозно, ако не се постигне подходяща договореност за Брекзит.

Изявлението им съвпада с публикуването на проучване на най-големия европейски център за биомедицински изследвания, разположен в Лондон, което показва огромно притеснение относно въздействието на Брекзит върху научните изследвания както в Обединеното кралство, така и в ЕС.

Великобритания е едно от големите научно-изследователски средища в Европа, а и в глобален мащаб. Страната има богата история – Нютон, Дарвин, Фарадей и Флеминг са само някои от големите имена на науката, родени тук. Освен това Лондон продължава да се развива като модерна научна „централа” с многобройните си университети, научни общества, новостартиращи научни и високотехнологични компании.

„Музеят на науката” в Лондон е световноизвестен и емблематичен. Британската научна асоциация, Кралското научно общество, Британската библиотека – това са само част от другите символи на научния напредък, съсредоточени в страната.

Освен самото развитие на науката, Обединеното кралство умее и много добре да популяризира своите открития и да разкрива техните приложения. Публични лекции в университети, „научни кафенета”, фотоконкурси, вечерни дискусии, забавни състезания с експерименти – всякакви средства правят научните знания привлекателни и достъпни за широката аудитория.

В писмото до Мей и Юнкер 29-те носители на Нобелова награда в областта на науката и шестте получатели на „Fields Medal” – една от най-престижните награди в математиката – настояват, че отворените европейски граници са помогнали на континента да се превърне в средище на науката – позиция, загубена в зората на Втората световна война.

„Създаването на нови бариери пред тази лекота на сътрудничество ще попречи на напредъка, а това е в ущърб на всички нас”, казват учените в писмото си, за което съобщава Londonist.com.

Проблемът може да бъде редуциран до голяма степен, ако се постигне разумно споразумение за Брекзит, смятат 35-те академици. Подобен договор трябва да запази, доколкото е възможно, сътрудничеството в областта на науката и изследванията, след като Великобритания напусне Европейския съюз през март.

„Предизвикателствата, пред които сме изправени, трябва да бъдат посрещнати по начин, който е от полза за всички, и с тези предизвикателства най-добре ще се справим задружно”, се казва в писмото. „Само договореност, която позволява възможно най-близкото сътрудничество между Обединеното кралство и ЕС, сега и в бъдеще, ще направи това възможно”.

Коментари по темата: „Топ учени и нобелисти: Брекзит ще съсипе науката”

добавете коментар...

  1. Българин

    Че какво толкова в областта на науката прави Англия в момента?

  2. Anonymous

    Едва ли. Местата в европейските научни центрове ще бъдат заети от небритански учени.

Коментар