Великобритания обмисля ИТ данък в защита на стартъпите

Правителството на Великобритания разглежда възможността да обложи с данък от 2% приходите на големите ИТ компании, регистрирани в страната, за да не задушават стартъпите, съобщи CNET.

Ако инициативата бъде приета, новият данък ще влезе в сила от април 2020 г. Налогът ще засегне ИТ компании, регистрирани на Острова, които имат годишен оборот над 640 милиона долара. Те ще плащат фиксиран данък от 2% върху всичките си приходи.

Новата данъчна ставка се очаква да бъде по-доходоносна за хазната от действащата в момента – сега големите компании плащат данъци само върху доходите, получени на територията на страната.

Според правителството, данъчната промяна цели да защити малките технологични компании и стартъпи и да предотврати задушаването на иновациите. Така на практика големите ИТ компании, които ще останат в страната след Брекзит, ще плащат за комфорта на стартъпите.

Коментари по темата: „Великобритания обмисля ИТ данък в защита на стартъпите”

добавете коментар...

  1. ха

    Те стартъпите бягат от Великобритания, така че говорим не за задушаване, а просто за евентуалната им липса, ако не се стимулират допълнително.

    Иначе вероятно фирмите, които не са регистрирани във Великобритания ще им е много по-скъпо да търгуват в самата Великобритания. Така големите гиганти нямат избор по отношение на регистрацията си в станата.

  2. Лъворог

    Не ми пука обществена тайна е че стартиращите фирми са ****, които обслужват големите компании и техните продукти и услуги.

  3. Anonymous

    Да смешни са именно големите фирми дават пари за стартъпите рисков капитал. Ако нещо се получи ще имат предварително дялове от потенциално успешни стартъпи. Ходещите торби с пари са в журито на смешните стартъпи, които си въобразяват че ще направят нещо което ще бъде тяхна собственост, но не е така. Кат ползуваш чужди пари за това, което работиш вече няма да е твое.

  4. аааа

    Тези са много зле. Нали като наложат този данък, въпросните фирми ще се пререгистрират на друго място. Само гонят бизнеса.

Коментар