Apple причинила дефицита на Intel процесори

Остър дефицит на интелски процесори мъчи РС индустрията в последните месеци. Оказва се, че причината за това е ангажимент на Intel към Apple, според публикация на японската медия Nikkei.

Въпреки, че ситуацията се подобри напоследък, доставките на чипове от Intel, предимно за бюджетния клас компютри, са далеч от желаните нива. Това е съпроводено и с повишаване на цените на процесорите, а досега нямаше смислено обяснение за недостига от водещия чипмейкър.

Известно е, че Intel има трудности с усвояване на 10-нанометровия технологичен процес, но истинската причина за дефицита се оказа друга. Според Nikkei, за създалата се ситуация е виновна… Apple.

Според японската медия, партньорството на Intel с Apple по линия на iPhone е довело до това, че голяма част от ресурсите на чипмейкъра са били заделени за производство на модеми за смартфони, за сметка на процесорите.

Новите смартфони на Apple използват изключително модеми от Intel, докато по-рано този компонент за iPhone се доставяше предимно от Qualcomm. Предвид големия обем на продажбите на iPhone, не е изненада, че Intel е преразгледала производствените си планове.

Освен това, през миналата година с производството на интелски модеми за Apple се занимаваше като подизпълнител тайванската компания TSMC, докато сега Intel сама изпълнява поръчките от Купертино.

В момента Intel разширява производствените си мощности за пускане на 14-нанометрови чипове. Има очаквания, че компанията ще преодолее дефицита на процесори през първото тримесечие на 2019 г., но според някои анализатори, стабилизирането на доставките може да отнеме цяла година.

Коментар