Tри българки учени с награди по 5000 евро

Д-р Мира Бивас (вляво) и д-р Магдалена Баймакова спечелиха стипендия „За жените в науката“

Три българки учени – д-р Магдалена Баймакова, д-р Мира Бивас и д-р Мирослава Недялкова – са тазгодишните носителки на националната стипендия „За жените в науката“. Престижното отличие им бе присъдено за техните иновативни научни идеи на церемония в Софийски университет „Св. Климент Охридски“, в навечерието на Деня на будителите.

Стипендиите „За жените в науката“ се отпускат всяка година от L’Oreal и ЮНЕСКО на млади жени учени и имат за цел да подкрепят тяхната научноизследователска кариера и амбиции да променят света към по-добро със силата на науката. Трите тазгодишни победителки бяха отличени за своите смели научни проекти с награда от по 5000 евро всяка.

Проектът, с който д-р Магдалена Баймакова впечатли журито, е фокусиран върху изследването и превенцията на Хепатит Е вирусна инфекция. Макар родината на опасния вируса да е Средна Азия, повишените нива на миграция на хора и животни са довели до това той все повече да се разпространява и в Европа. Това прави изследванията на д-р Баймакова не само изключително интересни, но и силно необходими, важни и с глобална приложимост.

Д-р Мира Бивас, млада и амбициозна повелителка на числата, цели да направи един нов прочит на класическите теореми, които затрудняват немалък брой ученици в училище, с цел по-ефективна оптимизация на различни процеси.

Талантливият химик д-р Мирослава Недялкова печели стипендия с проект за обстойно изследване и превенция на човешките алергии и в частност оценка на алергенните протеини. Научните й идеи са с изключителна важност, поради нарастващата употреба на модифицирани протеини в храни, лекарства и др., както и поради факта, че 15% от световното население страда от различни видове алергии.

През последните 20 години „За жените в науката“ е отличила над 3100 жени учени в 117 държави, като 3 от отличените дами днес са и носителки на Нобелови награди за наука. Новото девето издание на „За жените в науката“ предстои да започне след няколко седмици с отваряне на приема на кандидатури за 2019 г. в търсене на най-талантливите българки учени.

Коментари по темата: „Tри българки учени с награди по 5000 евро”

добавете коментар...

  1. ха

    Вярно че си писал за хора, но ми е убегнало, защото и децата са хора и някак неправилно звучи като израз.

    Иначе по време на соца управляващите ни бяха същите днешни боклуци, но бяха принудени все пак да правят нещо и за хората. Все пак война си беше, макар и студена такава. Ако те нападнат, тогава кой ще ги защитава тези управляващи от сигурна смърт? Трябваше им голяма част от хората да са настроени на тяхна страна.

    Сега при новия строй им е широко около врата както се казва. Раздават си без пари парковите зони и дворовете на училищата и смело ги застрояват. Фалират банки и така обират парите на хората. Въвеждат официални рекетьори на хората, наричани съдии изпълнители. Крадат всичко с документни измами. Източват държавата с фиктивни собственици цигани при криминални сделки. Унищожават целенасочено селата, защото в градовете овцете се контролират по-лесно. Относно последното например унищожиха фабриките там, а и не се опитват да спрат циганската престъпност, а и най-малко не се опитват да правят това което правеха преди – да дадат на циганите работа, за да крадат с 2 порядъка по-малко.

    Наистина днешните управляващи ако не дай си боже стане война – ами просто яхват самолетите и отиват на гости на синчетата си в САЩ или някоя друга държава.

  2. Фофу

    Надарените деца и ХОРА .. това съм казал и последното включва всички възрасти.

    А колкото до демокрация, винаги го казвам с ирония, заради тези които си нямат понятие. Реалното е, че макар че цялата власт и икономически рсурси пак си е в ръцете на старите управляващи, на тях им липсва едно спрамо преди. Искат да ги обичаме. Те искат да ни крадат, а в замяна ние да ги обичаме. Затова се измисли думата “демокрация”, която да бъде мразената и да се плюе срещу нея, че видиш ли, ако го няма крилото на партията нищо не става. И се потдържа постоянна носталгията по соца, с малката надежда някой ден да се върне и да ни закрепостят отново с минни полета и да си имат гарантирана работническа маса и да ни плющят каквито глупости те решат. И на първи май тези които нямат ден трудов стаж да ни говорят колко е велик труда при цоциализъма. И да махат великодушно от трибуните 5 метра над тълпите.

  3. ха

    Преди седмица Фофу написа:
    >Ако вярно си вярваш, че може да има ама напълно различен строй със стари управляващи…
    >Колкото до олимпийци дето съм хвалил, най-вероятно съм хвалил деца с награди по научни дисциплини.
    >Надарените деца и хора, за тях строя няма значение, дотолкова доколкото отнякъде все пак могат да запълнят потенциала си по някакъв начин.

    Ех Фофу… Тези деца доста дърти ми изглеждат поне на снимката… И каква ти тук демокрация виждаш, като са си същите управляващи, както ти го казваш…

  4. Фофу

    Хъ, мчи туй ни мож да бъди. ТовЪз е фЪлшивЪ новинЪ.

    Тъз дйемокрация изпила мозъка на хорътЪ и те станали зомби дето бачкат за жълти стотинки на западните капиталисте и мечтаят за “славното” куманистическо време, дето след 45 год и мега и гига производство и износ, накрая се оказа, че е натрупано 14 милиарда долара дълг.

    И само тогава имаше наука, сега не мож. Доказано е в диалектическият материализъм с поне 4 формули написани лично оть другаря Енгелс

Коментар