Конкурсът за безплатен WiFi в общините стартира до дни

Инициативата на ЕК за безплатен публичен интернет е с бюджет 120 млн. евро до края на 2019 г.

Конкурсът по инициативата на Европейската комисия за безплатен публичен интернет WiFi4EU ще бъде отворен на 7 ноември от 14:00 ч. българско време, съобщиха от Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията.

229 български общини са се регистрирали за участие. В деня на конкурса представителите на местните власти, които вече са подали необходимите документи, следва само да натиснат бутона за кандидатстване.

Останалите 36 общини имат време до 7 ноември да направят своята регистрация и да се включат в надпреварата за ваучери в размер на 15 хил. евро за осигуряване на безплатна, високоскоростна Wi-Fi връзка в центровете на обществения живот на съответната община.

Още веднъж се обръщам към общините да бъдат активни в началния час на обявяване на конкурса, тъй като принципът, по който участниците ще бъдат избирани, е „първи кандидатствал, първи получил“, заяви министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков.

Той добави, че интернет свързаността е от решаващо значение за икономическото развитие на малките населени места. По неговите думи, високоскоростният интернет осигурява лесен достъп до здравни, образователни, финансови и административни услуги без да се налага хората от малките селища да пътуват до големите градове.

В същото време, интернет свързаността ще направи малките селища атрактивни за инвеститори и туристи, защото местните общности ще могат да покажат своя потенциал в световната мрежа“, каза още министърът.

Инициативата на ЕК за безплатен публичен интернет е с бюджет 120 млн. евро до края на 2019 г. Средствата ще бъдат отпуснати директно на местните власти, уточниха от министерството.

Между 6 000 и 8 000 общини в ЕС ще получат ваучери за осигуряване на безплатен високоскоростен интернет на обществени места. В рамките на предстоящия конкурс ще бъдат определени 2800 участници за финансиране.

Общините ще могат да използват ваучерите за купуване и инсталиране на оборудване или подобряване на вече съществуваща мрежа за безжична интернет връзка в центрове на местния обществен живот. Местните власти трябва да гарантират, че имат възможност да поддържат мрежата и да плащат съответните такси в рамките на минимум 3 години.

Коментар