Пазарът на смартфони със спад, но не за всички

386,8 млн. смартфона са продадени в света през третото тримесечие на годината

Световният пазар на смартфони регистрира безпрецедентен в историята си спад от 3% през третото тримесечие на годината. Продажбите възлизат на 386,8 млн. броя, по данни на изследователската компания Counterpoint.

Като причини за спада през тримесечието анализаторите изтъкват покачването на цените на смартфоните, повишените мита, влошаването на икономическите условия в някои страни и други фактори.

Начело по продажби е Samsung, който е доставил 72,3 млн. смартофона в периода юли-септември, което е с 13% по-малко спрямо третото тримесечие на миналата година. Apple пък е трети, като подобрява резултата си със символичните 0,1%.

В същото време китайските производители увеличават съществено продажбите. Huawei заема второ място с продажби в размер на 52 млн. смартфона, бележейки 33% ръст на годишна база.

Xiaomi се позиционира на четвърто място, благодарение на ръст в продажбите с 25%, достигайки 35,7 млн. броя през третото тримесечие. Извън китайския пазар, в частност, Xiaomi бележи взривен ръст от 83%.

HMD Global – компанията зад бранда Nokia, увеличава доставките със 71% за една година. От друга страна, Motorola и LG регистрират двуцифрени спадове през тримесечието.

Коментар