Китай усвои серийно производство на 10-нм чипове

Заводът за 10-нанометрови чипове на TSMC в гр. Нанкин е първият по рода си в Китай

Тайванската компания TSMC, най-големият производител на чипове по поръчка, отвори нов завод в Китай, който е първият в страната с използване на 10-нанометров технологичен процес, съобщи през седмицата Digitimes.com.

Строителството на Fab 16 в гр. Нанкин започна през юли 2016 г., а производственото оборудване беше доставено през септември 2017 г. Заводът пусна първите си продукти през май т.г. – една година по-рано от планираното, а официалното откриване на Fab 16 се състоя в края на октомври.

Fab 16 е първият завод в Китай за серийно производство на чипове по 10-нанометров технологичен процес, отбелязват наблюдателите на пазара. Благодарение на TSMC, китайските разработчици ще получат достъп до напреднала технология в родината си.

TSMC, от своя страна, оценява потенциала на разработчиците в Китай на ниво, което не отстъпва от световното. Приходите на компанията от дейността й в Китай нарастат постоянно и през третото тримесечие на 2018 година съставляват 16% от общите й приходи.

Към момента TSMC не изпитва затруднения от разгарящата се търговска война между САЩ и Китай. Компанията получава огромни поръчки от американските си партньори, които формират 61% от приходите й.

Все пак, ако TSMC бъде заставена да избира между САЩ и Китай, няма съмнение, че решението й ще бъде в полза на американските партньори на компанията. Но засега няма индикации, че ще се стигне до такъв краен сценарий.

Коментар