Цените на DRAM паметта тръгват надолу

Цената на оперативната памет най-сетне започна да намалява, като тенденцията на поевтиняване ще продължи и през следващата година, според прогноза на анализаторската компания TrendForce.

Договорните цени при сделки с DRAM памети са намалели рязко през октомври. В момента средната цена на модул с обем 4GB е с 10,14% по-ниска, спрямо предходното тримесечие, и възлиза на около 34,5 долара.

Модулите памет с обем 8GB пък са поевтинели с 10,29% и се търгуват на едро по 61 долара. Очаква се през ноември и декември цените на оперативната памет да продължат да падат, което ще се усети и при крайните клиенти.

Причините за поевтиняването са няколко. На първо място, основните производители на DRAM завършиха повечето преговори за доставки. Второ, пазарът на РС не расте, заради дефицита на Intel процесори, а това означава по-слабо търсене на памети.

Анализаторите от TrendForce очакват цената на оперативната DRAM памет да продължи да пада и през следващата година, като прогнозата е за поевтиняване на модулите с около 20%.

Коментар