Siemens откри инженерен хъб във Варна

Откриването на инженерен център във Варна е значимо събитие за Siemens България и морската ни столица

Siemens България открива още едно важно звено у нас – нов инженерен хъб във Варна, който ще работи за клиенти от автомобилната индустрия, съобщиха от технологичната компания.

Това е изключително значимо събитие за нас, още повече, че се случва в годината, в която компанията отбелязва 140 години присъствие в страната“, заяви главният изпълнителен директор на Siemens България д-р инж. Боряна Манолова по време на откриването.

Центърът ще обслужва автомобилната индустрия, като в него ще се разработват и внедряват иновативни системи за автоматизация и цифровизация на производствените процеси на някои от най-големите автопроизводители в света.

Страната ни, и по-специално Варна, е избрана като локация за новия хъб при сериозна конкуренция със съседни държави, съобщи Теодор Маринов – ръководител на направленията „Дигитализирано производство & Процесни индустрии и задвижвания” на Siemens България.

Той акцентира върху предимствата на Варна, сред които значението му като важен транспортен център, стабилното развитие на инвестициите в региона, както и високото ниво на образователните институции.

Хъбът стартира с екип от 12 души, като броят им ще нараства успоредно с разширяването на дейността. До края на следващата година се очаква служителите да станат 30.

Екипът обединява експерти, специализирани в 4 различни профила – инженери проектанти, инженери програмисти, инженери автоматизация – PLC програмиране, както и инженери автоматизация – роботно програмиране.

Варна разполага с 6 университета, сред които и ТУ-Варна и Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров“, които обучават много добри специалисти, подчерта зам.-кметът Пейчо Пейчев.

По неговите думи, усилията на общинското ръководство са насочени към развитието на ИТ сектора и високотехнологичните производства. Сред приоритетите на града са Индустрия 4.0 и създаването на добра бизнес среда за такива производства, каза още Пейчев.

Коментари по темата: „Siemens откри инженерен хъб във Варна”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    “хъб” – малко смешно е англицизъм на български?

  2. ха

    Ето на, че се оказва, че мотрисите Siemens не са ни продадени като на бананова държава, както предположих в предишната тема. Имало е явно сделка, която се реализира чрез представената в тази статия инвестиция на компанията.

Коментар