Интернет-пионер: „всичко се обърка“

64-годишният Тим Бърнърс-Лий иска правителствата, компаниите и гражданите да подпишат „пълен договор“ за интернет до май 2019 г.

Един от пионерите на съвременния интернет, Тим Бърнърс-Лий, заговори в понеделник за нуждата от глобален „договор“, който да гарантира, че интернет остава „безопасен и достъпен“ за всички.

Всичко се обърка“, каза компютърният учен, който през 1989 г. изобрети интернет като платформа, по време на Web Summit – най-голямото технологично събитие в Европа. „Появиха се фалшиви новини, имаме проблеми с неприкосновеността на личния живот, има хора, които биват профилирани и манипулирани“, каза той.

Подобно на други пионери в технологиите, Бърнърс-Лий вижда интернет като платформа, която трябва да отваря пред хората нови хоризонти. Затова той е разочарован от начина, по който се развива глобалната мрежа.

Редица висши служители на топ-интернет и технологични компании през последните месеци публично огласиха своето съжаление за начина, по който се развива интернет. Те определиха продуктите, които разработват, като вредни за обществото, водещи до прекомерно пристрастяване.

Изгубихме контрола над личните данни, сега данните стават оръжия срещу самите нас. Силата на достъпа до новини и информация от цял свят се манипулира от злонамерени актьори“, казва Уеб Фондацията на Бърнърс-Лий.

Той очертава необходимостта от нов договор за функционирането на мрежата. „Онлайн тормозът е необуздан, правителствата все повече цензурират онлайн информацията или изключват интернет напълно“, добави той, цитиран от phys.org.

64-годишният технологичен пионер иска правителствата, компаниите и гражданите да подпишат „пълен договор“ за мрежата до май 2019 г. Това е дата, която се счита за преломна – очаква се тогава за първи път онлайн да са 50% от хората по света.

Френското правителство и интернет гигантите Google и Facebook подкрепят принципите на предложения договор. Сред тях са зачитане на правото на личен живот на хората, както и гаранции, че всеки може да се свърже към интернет.

Двете големи фирми вече имат пряко влияние върху почти три четвърти от целия трафик в интернет, благодарение на огромното количество приложения и услуги, които предлагат – такива като YouTube, WhatsApp и Instagram.

Това е призив за доброволна ангажираност – за тези, които искат да бъдат част от решението, независимо дали са част от проблема или не“, коментира политическият директор на фондацията Ненна Нваканма.

Коментари по темата: „Интернет-пионер: „всичко се обърка“”

добавете коментар...

  1. ха

    Че те потребителите някой пита ли ги за нещо? Дали потребителите ще изоставят Google търсенето, защото въпросната фирма не спазва solid? Естествено, че няма такъв вариант.

  2. Blah

    @ха: Редица специалисти – кои са тези специалисти? В кои компании работят?

    По въпроса за технологичните компании – очевидно е, че компаниите които имат за продукт потребителя, няма да прегърнат подобен модел (какъвто предлага Solid). Въпроса е, дали този модел ще получи подкрепа от потребителите, или ще остане поредния експеримент в индустрията.

  3. ха

    Ами да кажем и за Solid нещо и то цитирано:
    >Редица специалисти считат идеята на Лий за утопична. Именно личните данни са най-скъпото, което съвременните технологични гиганти притежават. Едва ли някой от тях ще приеме модел, при който ще загуби контрола върху данните на потребителите.

    Накратко той вече не определя правилата на играта, защото “лъвът” вече е пуснат от клетката.

  4. Blah

    Това хубаво сте го написали, ама да бяхте казали и за новия проект, в който той участва директно – Solid.

  5. ха

    Искат нов договор в интернет, а се оплакват, че правителствата се опитват да внасят някакъв ред в хаоса.

  6. Anonymous

    каза компютърният учен, който през 1989 г. изобрети интернет

Коментар