До 3,3 млн. евро за безплатен интернет в общините

Минимум 15 български общини ще получат европейско финансиране за безплатен интернет

Финансиране в размер до 3,3 млн. евро могат да получат сумарно българските общини, които кандидатстват в конкурса по инициативата на Европейската комисия WiFi4EU за висококачествен интернет в центровете на обществения живот.

Порталът за получаване на ваучери ще бъде отворен на 7 ноември (сряда) от 14 часа (българско време) до 18 часа на 9 ноември (петък) 2018 г., съобщиха от Министерство на информационните технологии и съобщенията.

Бюджетът на този конкурс е 42 млн. евро, с който ще бъдат финансирани общо 2800 общини от Европейския съюз. Финансирането за всяка държава може да бъде до 8% от общите средства.

Регистрацията за участие в инициативата WiFi4EU започна през месец май т.г. До днес броят на общините, които са подали документи, е 19 248, като 230 са от България.

Европейската комисия ще извърши своята селекция на база времето на подаване на формулярите за участие на принципа „първи кандидатствал – първи получил“, отчитайки географския баланс.

От всяка страна членка ще бъдат финансирани минимум 15 общини. ЕК предвижда кратки срокове за оценяване на кандидатурите, уточниха от министерството.

Коментар