Виваком обяви IoT за стратегически приоритет

„Обособяваме Viva Smart като отделна платформа със стратегическо значение за компанията“, каза Атанас Добрев, главен изпълнителен директор на Виваком

Виваком обединява решенията си за „интернет на нещата“ (IoT) в единна платформа, наречена Viva Smart, стана ясно днес на пресконференция в София. Чрез платформата телекомът ще предлага „умни“ услуги в три направления: умен град, съхранение на данни и умно образование.

През последните години работим много усилено в предлагането на отделни умни решения, отговарящи на нуждите на бизнес клиентите ни и българските общини. Но фокусът ни за в бъдеще е да развиваме концепцията за интернет на нещата у нас и да предлагаме повече иновативни и модерни услуги. Това ни мотивира да обособим Viva Smart като отделна платформа със стратегическо значение за компанията“, каза Атанас Добрев, главен изпълнителен директор на Виваком.

Първото направление, Smart City, е платформа за управление, мониторинг и анализ на градска среда, която предлага както софтуер за съответната община, така и мобилно приложение за всички нейни жители и гости, поясни Мирослав Петров – главен директор продажби в телекома, който демонстрира на живо възможностите на платформата.

Системата, наречена INVIPO, вече работи успешно в редица градове по цял свят като Дубай, Измир, Дъблин и други. Тя има 13 различни модула, разпределени в жизнено важни за всеки град области: мобилност, околна среда, енергия, безопасност, управление.

Мирослав Петров, главен директор продажби на Виваком, демонстрира на живо възможностите на платформата Viva Smart

Второто направление e Smart Data Hub – единна платформа за цялостно съхранение, пренос, обработка и използване на данни. Тя обединява всичките 11 дейта центъра на Виваком в страната и създава условия за развитие на дигитален бизнес на клиенти на телекома, като едновременно с това оптимизира оперативните им разходи. Чрез дейта центровене компанията предлага облачни услуги и ко-локация на ИТ оборудване.

Третият елемент на Viva Smart e умното образование – Smart Education. Компанията цели да промени нагласите и да създаде рамка за дигитализация на българското образование. Идеите й са фокусирани в три направления: образование на учители, създаване на дигитално съдържание и дигитализация на класните стаи и училищната среда.

До момента телекомът е изградил дигитални класни стаи в над 200 училища и повече от 80 детски градини в цялата страна, а с помощта на партньори са обучени и над 6000 преподаватели. Телекомът планира да стартира пилотни лаборатории за обучение на учители и ученици в 5 града.

Коментар