Смартфони с 12GB RAM излизат догодина

Докато за нормална работа на смартфоните са достатъчни 2 до 4 GB оперативна памет, на пазара вече се предлагат устройства с по 10 GB, наред с многото модели с 6GB RAM и дори с 8GB. Нещо повече, задава се надпревара сред производителите и отвъд 10-те гигабайта.

Модели като Xiaomi Black Shark Helo, Xiaomi Mi Mix 3 и Nubia Red Devil имат по 10GB оперативна памет. А смартфони с 12GB RAM се очаква да излязат на пазара още през следващата година, твърди Gizchina.com.

Един от водещите доставчици на памети започна тази седмица серийно производство на модули LPDDR4x (Low Power DDR4X) от второ поколение. Micron Technology използва за своите нови чипове 10-нанометров технологичен процес.

Скоростта на предаване на данни при тези памети може да достигне 4266 мегабита в секунда (Mbps). Освен това, в сравнение с предишното поколение, консумацията на енергия е намалена с 10%.

Според източници от индустрията, подобни модули памет ще позволят на производителите да вградят в своите смартфони 12GB RAM. Първите мобилни устройства с такъв обем оперативна памет се чакат на пазара през 2019 година.

Коментар