Volkswagen планира евтини електромобили

На пазара за електромобили ще става все по-интересно. Немският гигант Volkswagen (VW) планира да конкурира Tesla с евтини електромобили, които ще произвежда в Германия, за да запази работните места в страната.

Три от заводите на Volkswagen ще бъдат преориентирани към производство на електромобили на цена до 20 000 евро, съобщи Ройтерс, позовавайки се на източници, запознати с плановете на компанията. Новината не е потвърдена официално от немския производител.

VW и други автопроизводители се опитват да се адаптират към строгите правила, въведени след разкритията за фалшифициране на тестовете на дизелови двигатели за съдържанието на вредни вещества в емисиите от тях. Наскоро главният изпълнителен директор на VW Херберт Дайс предупреди, че автомобилното производство в Германия е на път да изчезне.

След призива на ООН за решителни действия за забавяне на глобалното затопляне, законодателите в ЕС се съгласиха да намалят емисиите от автомобилите с 35% до 2030 г. По думите на Дайс, за постигане на тази цел, VW трябва да увеличи дела на електромобилите в общия обем на продажбите си до 30%.

Плановете на VW, свързани с пускането на електромобили MEB entry и I.D. Aero, ще се обсъждат на заседание на надзорния съвет на компанията по-късно този месец. Засега от автомобилния производител няма официални коментари по появилите се в медиите информации.

Коментар