Toshiba ще се лекува с петгодишен план

Мащабен план за реорганизация обяви японският технологичен Toshiba с хоризонт близките пет години. Програмата предвижда продажба на дъщерни компании и съкращаване на персонала със 7000 служители, става ясно от няколко официални съобщения от компанията.

Целта на плана е преодоляване на финансовата криза, предизвикана от загубите на американското подразделение на Toshiba, което работи в сферата на атомната енергетика. Освен Westinghouse, ще бъдат продадени и други дъщерни компании, базирани в чужбина.

За да намали разходите, Toshiba ще се опита да повиши общата си ефективност, като същевременно планира да намали с 5% общия си персонал – с около 7000 души. На много от тези служители предстои да излязат в пенсия, така че намаляването на персонала ще стане по естествен начин. Все пак около 1400 души може да бъдат пенсионирани предсрочно.

Планът на Toshiba предвижда също инвестиции в обновяване на ИТ инфраструктурата и реорганизация, насочена към повишаване на ефективността на труда. Освен това компанията планира капиталови разходи в размер на 810 млрд. йени и инвестиции в изследвания и разработки на стойност 930 млрд. йени.

Коментари по темата: „Toshiba ще се лекува с петгодишен план”

добавете коментар...

 1. Anonymous

  Освен Westinghouse, ще бъдат продадени и

  Toshiba обявява фалит на ядрената си компания
  Toshiba реши съдбата на дъщерното си предприятие Westinghouse Electric, което работи в сферата на ядрената енергетика.
  След няколко тримесечия на загуба, компанията ще влезе в процедура на фалит.
  Намерението на Toshiba да обяви фалит на компанията е правилно, тъй като ще намали риска от бъдещи загуби до нула, коментират анализатори.

Коментар