Дигитален „човек“ води новини в Китай

Компютърно-генерираният модел на ТВ водещ е досущ като истинския

Китай създаде първия по рода си цифров телевизионен водещ, базиран на изкуствен интелект и почти неразличим от своя човешки двойник – известно лице на новините, става ясно от видео на агенция Xinhua.

Компютърният AI модел е досущ като действителния водещ, но засега няма информация как точно е създадено дигиталното копие. Предполага се, че авторите на проекта са използвали комбинация от компютърна графика и видео с действителния ТВ водещ.

Ако зрителят не знае, че има срещу себе си цифров „човек“, едва ли би забелязал подмяната. Вероятно експериментът ще допадне на повечето зрители като интересна прелюдия към бъдеще, доминирано от изкуствения интелект.

Дигиталният „човек“ е по-удобен от истинския в някои отношения. Така например, той може да работи денонощно, без да прави грешки и най-важното – няма да получава заплата за труда си.

Освен това собствениците на телевизии ще могат да създават колкото си поискат дигитални водещи, без това да натоварва сериозно бюджета им. Технологиите очевидно разкриват нови перспективи пред телевизията.

Коментар