Правят от смартфона Ubuntu платформа за разработка

Приложението за смартфони Linux on DeX дава по-голяма гъвкавост на разработчиците

Ново приложение превръща смартфона в десктоп компютър за разработка под Ubuntu. Софтуерът е дело на Samsung и се нарича Linux on DeX, а бета тестовете ще започнат идната седмица.

Ubuntu е най-популярната дистрибуция на Lunix и очаквано разработчиците се опитват да я адаптират за мобилните устройства със сензорни екрани. Проектът Ubuntu Touch, например, целеше създаване на универсална операционна система, която работи едновременно и на смартфони, и на настолни компютри.

В крайна сметка обаче проектът не изпълни целите си, макар че Ubuntu Touch беше достъпна за разработчиците и всеки можеше да експериментира с нея. Сега корейският гигант Samsung създава собствен аналог на Ubuntu Touch във вид на приложение Linux on DeX, което ще бъде достъпно в бета версия от 12 ноември.

Комбинацията от Samsung DeX – решение, което позволява използване на смартфона като компютър – и новото приложение Linux on DeX дава по-голяма гъвкавост на разработчиците. Те могат да свържат своите Galaxy устройства към монитор през HDMI адаптер, за да получат пълноценна компютърна конфигурация за DeX разработки под Ubuntu.

На този етап проектът Linux on DeX има редица ограничения. Приложението може да използва само операционна система Ubuntu 16.04 LTS и да се пуска единствено на смартфони Galaxy Note9 или таблет Galaxy Tab S4.

Мобилното устройство освен това трябва да разполага със свободни 8G оперативна памет. Също така създаваните приложения за DeX е необходимо да се компилират под 64-битови процесори с ARM архитектура.

Коментари по темата: „Правят от смартфона Ubuntu платформа за разработка”

добавете коментар...

  1. ха

    :о),
    То дори да им беше изпипана системата и да можеше да се ползва, то кой би си променял навиците без причина? Някой ново появяващ се програмист ли? Ами при първия технически проблем ще се окаже, че той няма кого да пита как да го оправи.
    Този вид разработки служат за да си каже редовия купувач (непрограмист): я… Ubuntu много професионално насочен; я… Samsung смартфоните много професионално направени. Я и аз да съм мега-технологичен като си купя такова нещо…

  2. :о)

    въпроса е, колко човека ще вземат тая куца информационна система за смартфон
    и ще почнат да работят на ДЕСКТОП компютър с нея???
    Че какво може да правиш с нея? ДА си преточиш снимките от тела и да браузваш в нета.
    Смех.

    Мисля че няма да има и 1000 човека в света дето да го свалят тва…

  3. Anonymous

    А къде пише, че Linux е дистрибуция? Пише, че Ubuntu е дистрибуция на Linux и това е абсолютно точно

  4. 112

    Съгласен но широката публика не я вълнуват тези неща, така че Линукс е станало нарицателно за дистрибуциите.

  5. ОФ

    Линукс не е дистрибуция, научете се веднъж завинаги какво пишете. Дистрибуцията се казва ГНУ. А Линукс е ядро. Дистрибуцията и ядрото са две съвсем различни неща.

Коментар