Блокчейн система ще следи пътя на HDD от завода до клиента

Проследяването на всеки HDD през целия му жизнен цикъл – от завода до момента на утилизация – с помощта на блокчейн ще предотврати измамите

Две от водещите технологични компании в света създават глобална блокчейн система за проследяване на доставките на твърди дискове – от завода-производител до крайния клиент на устройството, за да се избегнат подмяна и други измами.

Seagate и IBM са избрали блокчейн технологията, тъй като тя гарантира висока степен на защита от неупълномощени промени в кода. Първоначално системата ще се използва за проследяване на Seagate твърди дискове, но проектът е отворен и за други производители HDD.

По пътя от завода до крайния потребител твърдият диск преминава през много ръце, което не дава 100% гаранция на клиента, че ще получи това, за което е платил. На даден етап оригиналният диск може да бъде заменен с възстановен или с устройство от друг производител – казано по-просто, потребителят ще бъде измамен.

Така например, при системи за съхранение на данни със стотици и хиляди твърди дискове, проверката на идентичността на HDD не винаги е възможна или поне не в рамките на разумното време, поради бюрокрация, липса на квалифициран персонал и други причини.

Автоматизираният отчет за произхода на твърдия диск и проследяването на всяко устройство през целия му жизнен цикъл – от завода до момента на утилизация – елиминира рутинната работа и дава ясна представа за това какво се случва с диска в случай на гаранционна ситуация.

За целта всяко устройство още в завода ще получава уникален цифров маркер, който след това ще се записва в неговия уникален пакет в блокчейн веригата, където ще остане завинаги без промяна.

Първоначално IBM и Seagate ще използват блокчейн технологията за проследяване на дискове за корпоративни сторидж системи. Впоследствие новата технология ще обхване цялата гама от HDD продукти на Seagate.

Освен това IBM ще се опита да наложи блокчейн и сред останалите производители на електроника. По данни на International Anti-Counterfeiting Coalition, глобалният пазар на фалшиви продукти възлиза на 1,7 трлн. долара. Блокчейн технологията може да защити производителите и потребителите от измами.

Коментар