Германия се бои да допусне китайци в изграждането на 5G

След САЩ и Австралия китайският телеком бизнес в лицето на Huawei може да загуби и пазара в Германия

Влиятелни фигури в Германия се опитват да убедят правителството да не допусне китайски компании като Huawei в търговете за изграждане на инфраструктура за мрежи от пето поколение (5G), поради опасения за националната сигурност, предаде Ройтерс.

Страховете на немските функционери се подсилват от преговорите с техни колеги от САЩ и Австралия, които също се опасяват от рисковете при работа с китайски доставчици на телеком оборудване. Huawei вече загуби възможността за участие в 5G търговете в Австралия.

Германия ще обяви търговете за изграждане на 5G инфраструктура през 2019 година и засега е рано да се каже дали инициативата за изключване на китайските доставчици от надпреварата ще се увенчае с успех.

Според източник, пожелал анонимност, някои ръководители настояват за по-сериозно обсъждане на въпроса преди началото на търговете. Не е изключено това да доведе до забавяне на проектите за изграждане на мрежи от пето поколение в страната.

Huawei е най-големият в света производител на телекомуникационно оборудване. Компанията е дългогодишен партньор на водещия немски оператор Deutsche Telekom и има значително присъствие на пазара в страната.

Коментар