3 млрд. евро за AI планира правителството на Меркел

Германия е решена да навакса изоставането от САЩ и Азия в изкуствения интелект

Германското правителство е заделило около 3 милиарда евро за изследвания и разработки в областта на изкуствения интелект. С това водещата в Европа икономическа сила се надява да запълни пропастта в иновациите между нея и напредващите Америка и Азия.

Сумата трябва да се изразходва до 2025 г., предвижда проект на доклад, за който съобщи Ройтерс. Документът е посветен на „изкуствения интелект, разработван в Германия“. Той се разглежда като мярка, разработена от Берлин пред лицето на предизвикателството, което цифровите технологии и изкуственият интелект представляват за традиционните производства на Германия.

По-рано тази есен висши правителствени служители подчертаха, че Германия трябва да обезпечи с крупно финансиране плана си за развитие в областта на изкуствения интелект, ако не иска да изостане драстично от САЩ и Китай.

Документът подчертава и аспектите на „социалната политика и труда“ при изкуствения интелект, отразявайки изострящото се напрежение относно грижата за неприкосновеността на личния живот в Германия в светлината на бясното темпо на технологичното развитие, което изменя съществуващите социални модели.

„Искаме да насърчаваме използването на приложения за изкуствен интелект в бизнеса“, се посочва в доклада. В същото време там се посочва, че „технология с толкова дълбоко въздействие, каквото е изкуственият интелект (трябва) да бъде вградена в рамка, която защитава основните социални ценности и права на личността“.

Коментар