Блокчейн система управлява бизнес с възобновяема енергия

Борса за търговия със сертификати за зелена енергия, базирана на блокчейн, заработи в Сингапур. Целта й е да помага на местни и международни организации да постигнат целите си за устойчиво развитие.

Иновативната платформа е създадена от компанията SP Group, която притежава и управлява предприятия за пренос и разпределение на електроенергия и газ в Сингапур и Австралия, съобщи GreenTech.bg.

„Чрез блокчейн-технологията ние даваме възможност на компаниите да търгуват със сертификати за възобновяема енергия (СВЕ) удобно, безпроблемно и сигурно. Това им помага да направят своята дейност по-екологична и да постигнат целите си за устойчивост“, каза Самюъл Тан, главен директор по дигитализацията в SP.

Блокчейн се счита за технология с голям потенциал за рационализиране на процеса на администриране на СВЕ, като се има предвид, че настоящите системи за СВЕ и въглеродни кредити са затруднени от твърде дълги и скъпи одити.

Чрез прилагане на блокчейн счетоводният процес за търговия със СВЕ се заменя с прозрачен, одитируем и автоматизиран регистър, който потенциално проправя пътя към по-мащабната интеграция на възобновяемите енергийни източници в електрическата мрежа.

SP Group отвори платформата за всички видове компании – независимо от размера, бизнеса или местонахождението им. Първите потребители вече са факт. Сингапурската компания за недвижими имоти City Developments Limited и DBS Bank се регистрираха като първи купувачи на сертификати.

Соларните разработчици Cleantech Solar Asia и LYS Energy Solutions, собственици на доста местни и регионални соларни инсталации, междувременно подписаха сътрудничество за участие в схемата за продажба на СВЕ.

„Имайки 120 соларни инсталации в Азия и бидейки „на борда“ на тази платформа, сега ние можем да позволим на потребителите, които не са в състояние да генерират собствена възобновяема енергия, да намерят друго надеждно решение за постигане на своите цели за чиста енергия“, каза Раджу Шукла, изпълнителен председател на Cleantech Solar Asia.

Като цяло концепцията за търговия със СВЕ чрез платформа, базирана на блокчейн, се счита за привлекателна, тъй като предлага възможност дори за малките покривни слънчеви инсталации да участват в пазарите на сертификати, базирайки се на търговски модел с директна двустранна връзка („peer-to-peer”).

Коментар