Дрон краде велосипед: измама или реалност?

Не е много далеч от престъпните умове идеята, че дронът може да се използва за грабежи

На 10 ноември потребител на Rumble качи във видео-канала си клип, който показва как дрон вдига и отнася велосипед, оставен без надзор. Според описанието на видеото, кражбата се е случила на 26 октомври в малкия град Хустопеч в Чешката република.

„Бяхме на наблюдателната кула, близо до Хустопеч, с няколко приятели, когато се появи един дрон и се опита да открадне велосипеда“, пише човекът, качил клипа. „Дронът изглежда се прецака – той пусна велосипеда след няколкостотин метра“.

Да, правилно

Колкото и забавно да е видеото, то най-вероятно е измама. От една страна, видеоклипът не показва най-трудната част от кражбата, направена чрез дрона – как всъщност той закачва за себе си велосипеда. Освен това дронът изглежда малък, потребителски модел, който не може да вдига по-тежко от любителски фотоапарат. Дори и най-лекият велосипед в света тежи повече от фотоапарат.

Освен това е възможно кадрите на колелото просто да са фалшиви – прикачени във видеото чрез монтаж.

Съучастник в престъпление

Видеото може и да е фалшиво, но проблемът не е – клипът дава поглед в бъдещето на престъпността. Днешните дронове вече могат да носят доста големи товари. Не е много далеч от престъпните умове идеята, че това средство може да се използва за грабежи – съвсем реално изглежда е някой да задигне велосипед чрез безпилотния летателен апарат. Биха могли, например, да използват мощен магнит, който да „хване“ металната част на колелото.

С повече изобретателност – а тя не липсва на престъпните умове – може да се намерят и други възможни сценарии за грабеж чрез дрон.

Подобна тенденция не е изненада за никого. Дроновете, както всяка нова технология, поевтиняват и стават все по-достъпни. Стават и все по-мощни. Пробегът им се удължава – дори и масовите видове вече са способни да летят по няколко километра. Високите огради и трудният терен вече не са пречка за достъп където и да било.

С малко практика дроновете могат да се управляват от всекиго. Управляването на рояци от дронове е малко по-сложно, но с повечко упражнения и това е напълно възможно.

От обикновени престъпления до организирани терористични атаки

И ако кражбите с помощта на дрон не са достатъчни, то организираната престъпност отдавна е разпознала потенциала на дроновете в своята дейност.

Контрабандистите на наркотици вече използват дронове за превозването на „стоката“, особено до „клиентите“ си в затворите. Има данни, че дронове помагат на имигрантите при незаконно пресичане на границите. Мексиканските наркокартели пък дори използват дронове, за да пускат дистанционно взривни вещества върху избрани от тях цели.

Властите в САЩ, Германия, Испания и Египет вече са предотвратили дузина потенциални терористични атаки с дронове от 2011 г. насам.

Темата нашумя, когато в началото на 2015 година дрон се разби в Белия дом. Оказа се, че никакви зли помисли не стоят зад случката – било е устройство за забавление, но властите скочиха на бойна нога.

Регулатори, производители, разработчици

От случая с Белия дом досега доста страни въведоха регулации за дроновете с надежда да установят контрол на този род устройства. България също има регулации, насочени към предотвратяване и бързо разследване на престъпления с дронове.

Самите производители на дронове започнаха да мислят за вграждането на системи, които биха могли да помогнат за предотвратяването на престъпления. Така например, един от водещите производители на любителски дронове започна да въвежда системи за блокиране на възможностите за пресичане на определени държавни граници и за навлизане в дадени зони, обект на засилена охрана.

Проблемът роди и „цяла нова индустрия“ от разработчици, които се заеха да правят системи за засичане на дронове, установяване на техните типове, на оборудването им. Акустични сензори, радарни системи, термокамери са впрегнати в работата по „разпознаване“ на „недобронамерените“ апарати.

Така или иначе, видеото с дрона и велосипеда е забавно и ако не друго, то поне е напомняне да заключваме велосипедите си там, където ги оставяме, ако искаме да имаме по-добри шансове да си ги намерим. И, разбира се, да сме още по-бдителни занапред.

Коментар