Подготвят 5G стандарти за умни машини и заводи

Стандартите за мрежи от пето поколение (5G) не касаят само производителите на телеком оборудване и мобилни устройства. Те имат много по-голям обхват, вкл. върху машини и цели предприятия.

В момента се подготвя нова версия на 5G стандарта, известна като Release 16, която трябва да бъде одобрена към края на 2019 г., съобщи ZDNet, позовавайки се на изявление на вицепрезидент на Samsung Electronics по време на форума 5G Vertical Summit 2018.

Новият стандарт ще определи норми и правила за използване на 5G мрежи в умни автомобили, в заводи и търговско-развлекателни центрове, при строго съблюдаване на изискванията за безопасност на хората.

В разработката на 5G стандартите групата 3GPP си сътрудничи тясно със специалисти от браншови организации като „5G Automotive Association“ и „5G Alliance for Connected Industries and Automation“ (5G ACIA).

Някои телеком оператори вече обявиха готовност да пуснат комерсиални мрежи от пето поколение. Очаква се 5G да стане достъпна възможност за потребителите през следващата година, когато на пазара ще излязат и много устройства с поддръжка на новата технология.

Коментар