AMD продаде част от активите си на Qualcomm

Компанията Qualcomm придоби част от активите за графични и мултимедийни технологии на AMD, съобщи Yahoo Finance.

Сделката обхваща също интелектуална собственост и ресурси, които бяха основа за хендхелд бизнеса на AMD. Досега Qualcomm лицензираше необходимите й графични технологии.

Освен това Qualcomm ще ангажира екипите по проектиране и разработка на AMD, създаващи технологии, които подобряват мобилните устройства в области като 2D и 3D графика, аудио, видео, дисплеи и архитектура.

Базирана в Сан Диего, Калифорния, Qualcomm е един от водещите разработчици на безжични комуникационни продукти. С придобитите от AMD технологии компанията ще може да създава продукти от типа SoC (система на един чип) с по-богати мултимедийни възможности.

AMD пък ще се фокусира върху основния си бизнес с процесори за персонални компютри и сървъри. Компанията е в процес на разделяне на дейността си в две отделни фирми – съответно за разработка на чипове и за производство.

Преди да подпишат споразумението от 19 януари, двете компании са получили одобрение от регулаторните органи. Qualcomm ще плати $65 милиона долара за активите на AMD.

Коментар