Очакват се съкращения в Майкрософт

Анализатори очакват тази седмица Майкрософт да обяви съкращения на хиляди от своите служители. Компанията ще съобщи за финансови резултати, които са по-ниски от прогнозираните за второто фискално тримесечие, твърди itpro.

Глобалната икономическа криза засегна и най-големите играчи в хай-тек индустрията. Намаляло е търсенето на целия спектър продукти – от персонални компютри до бизнес софтуер и видео игри. На всички тези пазари Майкрософт е основен играч със своите операционни системи, приложения и конзоли за игри.

Очаква се компанията да обяви спад от 3% в продажбите на Windows софтуер за РС и лаптопи, спрямо същия период на миналата година. По примера на Dell, Motorola и AMD, Майкрософт вероятно ще прибегне до съкращения на персонала, каквито информации се появиха по-рано този месец.

Очаква се компанията да освободи от 6000 до 8000 души, което е 6-8% от работната й сила, според анализатор от McAdams Wright Ragen. Твърди се също, че по-късно през годината Майкрософт ще предприеме втора операция по съкращение на персонала.

Акциите на софтуерната компания намаляха с 41% през последната година. За сравнение, ценните книжа на IBM поевтиняха с 16%.

Очаква се тази седмица Стив Балмър, CEO-то на Майкрософт, да внесе повече яснота относно намеренията на компанията за евентуална сделка с Yahoo.

След назначаването на Карол Барц за изпълнителен директор на интернет гиганта, не стихват спекулациите, че двете компании ще форсират преговорите за придобиване на бизнеса с търсене на Yahoo от Майкрософт.

по темата: „Очакват се съкращения в Майкрософт”

добавете коментар...

  1. Евок Севок

    Този балон трябваше да се спука все някога. Жалко за хилядите BG наивници, които полетяха с него. В тази ситуация само министърът на държавната кретенизация Ники Василев ще оцелее, защото той и без балон се издига плавно надолу.

Коментар