Red Hat обнови Linux дистрибуция

Red Hat пусна нова версия на корпоративната си Linux дистрибуция, която предлага подобрена поддръжка за виртуализация и за първи път – имплементация с отворен код на Java платформа от Sun Microsystems.
Дистрибуцията Red Hat Enterprise Linux 5.3 (RHEL 5.3) включва над 150 ъпдейти, повечето от които са свързани с виртуализацията, поддръжка на нови процесори и интеграция на отворения код Java OpenJDK.
Потребителите на RHEL 5.3 ще могат да разгърнат по-мащабни и амбициозни виртуализирани среди, на по-нови и мощни сървъри, посочват от RedHat. Новата дистрибуция поддържа до 126 процесора и 1TB памет и виртуални машини с до 32 процесора и 80GB памет всяка.
RHEL 5.3 поддържа също процесори Intel Core i7 Nehalem, вкл. характеристиката Extended Page Tables за по-добро управление на паметта при работа с виртуални машини.
През септември миналата година Red Hat придоби малката израелска фирма Qumranet срещу $107 милиона. Qumranet е доставчик на KVM, единственият хипервайзор, включен в ядрото на Linux. Анализатори тълкуваха сделката като шанс Red Hat Enterprise Linux да получи по-значителна роля на пазара за корпоративната виртуализация.
Интегрирането на OpenJDK прави RHEL 5.3 единственото корпоративно решение с напълно отворен Java стек, твърди Red Hat. Докато първите версии на OpenJDK не гарантираха съвместимост с Java SE 6, то новата дистрибуция RHEL 5.3 е преминала успешно тестовете за съвместимост и поддържа Java приложения в комбинация с JBoss Application Server.
Корпоративната Linux дистрибуцията RHEL 5.3 е достъпна в два сървърни варианта  – базова версия за малки инсталации и Advanced Platform. Клиентските версии са разделени по подобен начин на RHEL Desktop с общо предназначение, вариант за високопроизводителна работна станция и още един с поддръжка на виртуални клиенти.
RedHat е най-големият доставчик на корпоративен Linux софтуер. Компанията има центрове за разработки в различни части на света, като преди две години отвори голям център в Бърно и назначи 200 души в него.

Red Hat ще продължи да следва досегашната си политика и няма скоро да пуска свободни клиентски версии на системата с отворен код. Трудно е да се извлекат финансови изгоди от настолните Linux решения, заяви неотдавна компанията.

Коментар