Sony на загуба за първи път от 14 години

Sony предупреди инвеститорите, че за първи път от 14 години насам ще отчете загуба. Очаква се японският гигант в потребителската електроника да обяви 2,9 милиарда долара оперативна загуба, според Ройтерс.
Компанията търпи загуби от намаляло търсене на нейните продукти и от силната йена. Днес Sony ще обяви подробен план за преструктуриране на дейността си.
По-рано тази седмица Блумбърг съобщи, че Sony възнамерява да затвори два завода за телевизори в Япония и да съкрати 2000 работници.
Очаква се също компанията да обяви чиста загуба от $1.65 милиарда за фискалната година, която приключва на 31 март. През октомври миналата година японският производител прогнозира $1,65 милиарда печалба.
В края на 2008-а Sony обяви, че планира да съкрати 8000 души от бизнеса си с електроника по целия свят, като част от широкомащабен план за намаляване на разходите и фокусиране на дейността в трудния финансов климат.
В момента Sony разполага със 160 000 служители на пълно работно време. Освен обявените през декември съкращения, компанията планира да се раздели с още 8000 души, които са ангажирани по договори и временно наети.
Планът на Sony предвижда намаляване с 30% на инвестициите в бизнеса с електроника през следващата финансова година. Компанията ще затвори 10% от производствените си предприятия, които в момента са общо 57.

Коментар